2019. december 10., kedd

A SZÍNHÁZAK MELLETT A VILÁGSAJTÓ

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.12.10.


"Az Orbán-kormány már eddig is megnehezítette a kultúra azon szereplőinek az életét, akik nem követik az ő népi-nemzeti irányvonalát."

A frankofón médiában széles körben szemlézett AFP francia hírügynökség beszámolt arról, hogy tegnap este ezrek tüntettek Budapesten, köztük a főpolgármester, valamint a kulturális élet több személyisége a művészi szabadság védelmében, tiltakozva a kulturális területet érintő kormányzati reformtervek ellen. Az AFP ismertetése szerint a törvénytervezet, amelyről akár már szerdán szavazhatnak, megerősítené a kormány ellenőrzését a közpénztámogatásban részesülő színházak fölött.

Szintén tudósított a demonstrációról a brit Reuters, amely ezer és kétezer közé tette a demonstráción résztvevők számát. Kitért arra is, hogy hétfő estig több mint 50 ezren írták alá a törvényjavaslat elleni petíciót. A Reuters – amelynek a cikkét átvette egyebek közt a New York Times - ismertette az eredetihez képest enyhített tervezet legvitatottabb előírásait, így azt, hogy a kulturális területért felelős miniszter beleszólhatna, ki legyen igazgató olyan színházakban, amelyek állami támogatásban részesülnek.

Az Orbán-kormány más területeket is szorongat

A Reuters, miként az AFP is, emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány már korábban szoros ellenőrzés alá vonta a médiát és az igazságszolgáltatást. A Reuters megjegyezte, hogy a miniszterelnök, tavalyi választási győzelme után azt hirdette, hogy új korszak felépítésére kapott mandátumot.

A magyar kormány kulturális törvénykezési terveiről és az ellene való tiltakozásról szintén hírt adó AP amerikai hírügynökség kitért arra, hogy a felszólalók visszautasították, megtévesztőnek bélyegezték azt a kormányzati állítást, miszerint egy friss szexuális zaklatási ügy indokolta volna a tervezet benyújtását.

A német nyelvterület tényhírekkel való ellátásában nagy szerepet játszó dpa hírügynökség tudósítása kiemeli, hogy a Semjén Zsolt által megindokolt előterjesztés szól egyebek közt a Nemzeti Kulturális Tanács létrehozásáról, amely a kulturális terület kormányzati irányításának a stratégiai eszköze lenne. A Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése ugyanakkor kikerült a tervezetből – írja a dpa.

A bécsi Der Standard, még a tegnapi tüntetés előtt, a tervezet elleni tiltakozásokat ismertető cikkében visszautalt arra, hogy az Orbán-kormány már eddig is megnehezítette a kultúra azon szereplőinek az életét, akik nem követik az ő népi-nemzeti irányvonalát. A szabad színházakat pénzügyileg bizonytalan helyzetbe hozták, a támogatás átláthatatlan és elfogult, a kultúra haladó személyiségei ellen médiakampányokat szerveztek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.