2019. december 10., kedd

KARÁCSONY: KÜZDELMES ÉVEK JÖNNEK, MEG KELL VÉDENÜNK A SZABADSÁGUNKAT

INDEX
Szerző: MOLNÁR RÉKA
2019.12.09.


Tüntetést szerveztek hétfő estére a "szabad színházért, a kultúra függetlenségéért". A tüntetés este 6 órakor kezdődött a Városháza helyett a Madách téren, az eseményen felszólalt többek között Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla és Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is.

Délután 6 órakor, a tüntetés kezdetén a szemerkélő eső ellenére is már több ezren voltak a Madách téren, a tömeg a Károly körútig ért. A rendőrség arra kérte az embereket, hogy próbáljanak meg tömörülni.

A tömegben EU-s zászlókat lehetett látni és néhány "disznók, el a kezekkel a színháztól" transzparenst is. A szervezők a tüntetés elején azt kérték, hogy a "féregirtást a Parlamentben" című táblát tegyék inkább el, mert itt a kultúráért tüntetnek.

A beszédeket Fullajtár Andrea kezdte a Katona József Színházból. Őt Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője követte. A tömeg folyamatosan a "kultúra alap, a kultúra alap, a kultúra nemzeti alap" sorokat skandálta.

Sodró Eliza a 30 éven aluli színészek nyilatkozatát olvasta fel, melyben a kormányhoz is szólt:

Mi ebben a szabadságban döntöttük el, hogy színészek leszünk. (...) A mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre, szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját és jelezzük, ha valami gondunk van. (...) Most mi vagyunk azok a fiatalok, akik Önök voltak a rendszerváltás idején és szeretnénk vitatkozni
.

Illetve azt is kiemelte, hogy az állam beleszólási joga súlyosan veszélyezteti a színházak szuverén működését. Az általa felolvasott nyilatkozatot 111 30 év alatti színész írta alá.

Mindeközben helyszíni kollégánk szerint a villamosok már csak lépésben tudtak közlekedni, az autóközlekedés a Madách térnél a Deák tér felé leállt. A tömeg a villamossínekig állt, következőként Farkas Franciska színésznő mondott beszédet.

A demokrácia első szabálya: viselkedj úgy, mint egy demokráciában, mert félelemből még nem épült fel semmi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.