2019. május 4., szombat

A HARMINCADIK – NEHÉZ FELTÉTEL NÉLKÜL LELKESEDNI EGY DRÁGA PÉNZEN VETT ZSOLDOSSEREGÉRT


MAGYAR HANG
Szerző: SZERETŐ SZABOLCS
2019.05.04.


Történelmi csúcsra ért a Ferencváros labdarúgó-csapata múlt szombaton, noha 3–2-es vereséget szenvedett a Kispesttől. Nincs itt semmi ellentmondás: azzal, hogy a nemrég Mol Vidire átkeresztelt székesfehérvári klubnak csak döntetlenre futotta a Felcsút ellenében, az FTC előnye behozhatatlanná vált az NB I. tabellájának élén. Ezzel harmincadik alkalommal nyerte el a bajnoki címet. A zöld-fehérek gyakorlatilag egy héttel korábban biztosították be az elsőséget, amikor a hazai rangadón lelépték a második helyen álló Mol Vidit (4–1). Most szombaton tehát az FTC már bajnokként fogadja otthon a derbin a nagy rivális Újpestet.

Ferencvárosi szurkolóként természetesen nekem is dagadt a keblem a fotelben, a tévé előtt ülve, mégis volt némi hiányérzetem. Annak az országos eufóriának a nyomát sem éreztem, ami az 1981-es, ’92-es vagy akár a 2004-es bajnoki diadalokat kísérte. ’81-ben gyerekkori emlékeim szerint a pályára berohanó szurkolók alsónadrágig vetkőztették Nyilasiékat, aztán amikor tizenegy év ínség után Nyilasi Tibor vezetőedzői irányításával újra a csúcsra ért a Fradi, Diósgyőrtől Budapestig minden út menti kocsmán végighullámzott az ünneplő zöld-fehér tábor.

Harminc trófeájával az FTC a legsikeresebb magyar csapat, az őt követő MTK 23, az Újpest húsz elsőséggel büszkélkedhet. Mindössze 13 európai klub van, amelyik harmincszor tudott nyerni hazája bajnokságában: olyanok tartoznak ebbe a csoportba, mint a Benfica, az Ajax, a Juventus és a Real Madrid. Az FTC első bajnoki címét 1903-ban szerezte (bajnokságot hazánkban 1901 óta rendeznek). Érdekesség, hogy 1940-ben lett 15. alkalommal bajnok, vagyis akkorra már elérte a mai teljesítménye felét. Kiemelkedik az 1931–32-es idény százszázalékos sikere: ekkor minden meccsét megnyerte a csapat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.