2020. január 10., péntek

ORBÁN VIKTOR BEJELENTETTE, HOGY A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN SEM LESZ TÉNYEZŐ AZ EGÉSZSÉGÜGY, MAJD MEGNEVEZTE A FELELŐSÖKET IS

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.01.10.


Tegnap Orbán Viktor sajtótájékoztatóján az egészségügyről is beszélt, sokat beszélt. Jó hírként közölte, hogy az elkövetkező 2-3 évben az ápolók fizetése talán utolérheti majd az üzletláncokban dolgozó árufeltöltők bérszintjét is. 

Lelkesen bejelentette azt is, hogy azokban a kórházakban, ahol az elmúlt három évben nem volt felújítás, otttatarozni kell a várótermeket és a kórtermeket, szociális helyiségeket. Erre forrást külön nem ad,hanem az EMMI miniszterét arra kéri, hogy a fejlesztési pénzeket erre a célra csoportosítsa át. Sőt azt is nyilvánvalóvá tette, hogy amíg ez nem történik meg, addig másfajta fejlesztéseket nem tud támogatni. Hogy világos legyen, ez azt jelenti, hogy addig míg az összes állami és egyházi tulajdonú kórház és ezek fekvőbeteg-intézményei (ezek száma telephelyekkel együtt több száz) nincsenek kiglancolva, addig nincs újabb CT, MR, sem PET CT, de daganatos kezeléseknél használt gyógyszerek sem, nem beszélve egyéb fejlesztésekről, így a szuperkórházról sem.Lesz viszont meddőségi kezelés ingyen, már a jövő hónaptól.

Ez ugyanis prioritást élvez, mégpedig olyannyira, hogy az összes állami finanszírozású meddőség kezelésével foglalkozó intézmény felvásárlása után a meddőség kezelésében használatos gyógyszerek ingyenesek lesznek az arra rászoruló párok számára. A bökkenő az az, hogy ez valószínűleg csak az állami ellátásában érhető majd el ingyen, ezzel megszüntetve a magánellátást ebben a szektorban. Hiszen ki fizetne ki több millió forintot, amikor ez ingyenesen elérhetővé válik? Így a meddőséggel foglalkozó magánintézmények gyorsan tönkre fognak menni, elsorvadnak. Ezt alá is támasztotta a miniszterelnök ezekkel a szavakkal „kivontuk a piaci versenyből ezeket a kezeléseket”, valamint „az állam a jövőben nem fog engedélyt adni magánszolgáltatóknak meddőségi központok létrehozására”, és volt még szó homályos bioetikai szempontokról is. (A Medicalonline cikke szerint.)

Végsősoron ez az államosított humánreprodukciós program a segítség helyett sokkal többet fog ártani azoknak, akik meddőséggel küzdenek.Hiszen verseny nélkül a beteg visszakerül az állami, korrupció övezte, borzasztóan alacsony színvonalú, hálapénz-vezérelt egészségügybe. Mert a hálapénz rendszere is egészen biztosan fenn fog maradni, hiszen az ápolók béremelésével szemben az orvosokról nem esett szó. A festés előrébb való, míg a pénzügyi tisztulás még várhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.