2020. február 1., szombat

BÁRÁNDY PÉTER: A MAI RENDSZER A MEGALKUVÁST HONORÁLJA (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.02.01.


„Polt Péter egy jó rendszerben jó ügyész lenne. De mert gyönge ember, ezért aláveti magát a hatalmi követeléseknek, és ennek megfelelően az ügyészi hivatását, vezető pozícióját arra használja fel, hogy a hatalmat szolgálja, és nem arra, hogy a legfontosabb bűnüldöző szerv funkcionális működését biztosítsa. Ez rendszerhiba” – nyilatkozta Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügy miniszter a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy Orbán Viktort soha nem látta pozitív szerepet játszani, mindig a hatalom megszerzésére, vagy megtartására koncentrált.

- Szereti meg, ha miniszternek szólítják?

- Nem sértődőm meg, én szerettem miniszternek lenni; addig voltam miniszter, ameddig azt lehetett szeretni. A mi kultúránk szerint egyébként lehetséges, hogy a valaha volt minisztert így szólítsák. De nem kötelező, a helyzet dönti el különben is, hogy mikor helyénvaló. Amikor például ügyvédként járok el, akkor nem az a jellegzetességem, hogy voltam egyszer miniszter.

- Azért kérdezem, mert – Moldova Györggyel szólva -, akit egyszer a mozdony füstje megcsapott, az nehezen jön ki a politikai kötődéseiből, önnél viszont nem tapasztalok ilyesmit, látszólag könnyedén lépett át a civil életbe.

- Nézze, én úgy lettem miniszter, hogy volt előtte egy viszonylag jól megalapozott civil pályám; az irodai asztalomtól mentem el miniszternek és oda is tértem vissza. Azt gondolom, ha van visszaút, akkor eleve nem alakul ki az a félelem, vagy szorongás, hogy vajon mi lesz velünk, ha már nem vagyunk miniszterek. Ha van egy stabil egzisztenciája az embernek, akkor ez a feladat csak egy periódus az életünkben. Hogy ez mennyire így van, akkor egy kormányülés szünetében Görgey Gáborral ültünk egymás mellett, és úgy határoztunk, hogy megalakítjuk a volt miniszterek klubját. De ezzel együtt igaz, amit a mozdony füstje kapcsán említett: amikor miniszter voltam, hiányoztak a konkrét ügyek, például, hogy felkészülök egy perbeszédre, ha ügyvéd vagyok, a miniszterség után, akkor hiányzik az a jó ház, amibe megérkeztem. Az Igazságügyi Minisztériumra gondolok; az ő vezetőjüknek lenni már önmagában öröm volt, kiváló szakemberek voltak minden jogterületen. És persze hiányzik a szakmánk egészét érintő érdemi döntések meghozatala is, pláne most, amikor látom, milyen döntések születnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.