2020. március 16., hétfő

ÍME A KORONAVÍRUS LÁNCREAKCIÓJA, AMITŐL BEDŐLHET AZ OLASZ GAZDASÁG ÉS BELEREMEGHET AZ EURÓZÓNA

PORTFOLIO
Szerző: WEINHARDT ATTILA
2020.03.16.


Európa talán legsebezhetőbb gazdaságának erőközpontját találta telibe a koronavírus, ami számos, igencsak szerteágazó gazdasági-pénzügyi láncreakciót indíthat be. Ennek első jeleit már látjuk is, és mindezt fel is erősítette az Európai Központi Bank új elnökének szerencsétlenül elsült múlt csütörtöki kijelentése. Néhány hónap múlva, amikorra a vírus már remélhetőleg lecseng, elképzelhető, hogy egy gazdaságilag talán még nagyobb problémával állunk majd szemben: mit kezdjünk Olaszországgal, és annak brutálisan nagy adósságával? Nem állítjuk, hogy a láncreakciók végül teljesen bedöntik Olaszországot, és állami mentőcsomagra kényszerítik, amibe az egész eurózóna is beleremeg, hiszen máris sok fontos, ennek esélyeit csökkentő intézkedés született, de ezekkel együtt is jelentős még a kockázata ennek a negatív forgatókönyvnek.

A leggyengébb láncszem

Képzeljük el azt a nagy európai országot, amelynek alig nőtt a termelékenysége és a GDP-je az elmúlt 30 évben, magas a munkanélküliségi rátája, már a koronavírus kitörése előtt is recesszió küszöbén táncolt, nagyon magas az államadóssága, aminek jelentős része a saját bankrendszere kezében van és most a gazdasági erőközpontját kapta el leginkább a vírus. Az ország ráadásul erősen függ a koronavírus által letarolt turizmustól, feldolgozóipartól, a kisebb családi cégek százezreitől.

IGEN, EZ OLASZORSZÁG, AMELYNEK GAZDASÁGI ERŐKÖZPONTJA KÖRNYÉKÉN (LOMBARDIA) MÁR HÁROM HETE, AZ ORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN PEDIG MÁR EGY HETE TELJES KARANTÉN VAN.

Amint láthatjuk: Lombardia az olasz GDP 22%-át, a karanténnal szintén elsők között sújtott Veneto tartomány pedig a 9%-át adta 2017-ben, miközben az olasz exportnak rendre 27%-át, illetve 14%-át ezek a tartományok produkálták. Azóta már az egész ország karantén alatt van, és várhatóan még 1-2 hétig így is marad, ami érthetően nagyon súlyos gazdasági következményekkel jár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.