2020. április 29., szerda

INAKTÍVKÉNT TARTJÁK NYILVÁN AZ ÁLLÁSUKAT VESZTŐK TÖBBSÉGÉT - EZ MÉG CSAK A KEZDET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.04.29.


A járvány első (tulajdonképpen még nem is teljes) hónapjában – derült ki a hivatalosan közzétett adatokból – 56 ezren vesztették el munkájukat. Közülük azonban csak kétezren kerültek a munkanélküli kategóriába, a többieket a statisztika inaktívként tartja nyilván.

A hivatalosan közzétett statisztikai adatsorok rendre sokaknál kiverik a biztosítékot. Elsősorban a kereseti számokon nagy a háborgás, de más adatsorokkal kapcsolatban is rendre hallhatunk kételkedő hozzászólásokat. A KSH által frissen közzétett foglalkoztatottsági, illetve munkanélküliségi számok némiképp rávilágíthatnak arra, miért érthetőek a kifogások.

A járvány első (tulajdonképpen még nem is teljes) hónapjában – derült ki a hivatalosan közzétett adatokból – 56 ezren vesztették el munkájukat. Közülük azonban csak kétezren kerültek a munkanélküli kategóriába, a többieket a statisztika inaktívként tartja nyilván. A munkahelyüket elvesztett személyek túlnyomó többsége ugyanis – indokolta meg ezt a meglehetősen furcsa jelenséget a KSH – nem keresett aktívan munkát, illetve nem tudott volna 2 héten belül munkába állni. Hozzáfűzték még, hogy ez a nemzetközi összehasonlításra is hivatott, ILO-definíciók (az ILO a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet rövidítése) szerinti számbavétel.

A foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 2020. márciusban 4 millió 442 ezer fő volt, ami az előző hónaphoz képest 56 ezer fővel, tavaly márciushoz képest pedig 22 ezer fővel csökkent. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 69,2 százalékra rúgott, ami az előző havi értékhez képest 0,9 százalékpontos mérséklődés.

A munkanélküliek átlagos létszáma 2020 márciusában – tudatta a KSH – 168 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt. Az előző hónaphoz és a 2019. márciusi adathoz képest tehát a hivatalos statisztikában lényegében sem a munkanélküliek száma, sem a munkanélküliségi ráta nem változott. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 0,9 százalékkal, 281 ezer főre nőtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.