2020. július 10., péntek

KOMOLY ESÉLYEI VANNAK ORSZÁGOSAN IS A FŐPOLGÁRMESTERNEK A KORMÁNYPÁRT ELLEN – LENGYELORSZÁGBAN - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.07.10.


Legyőzi-e a lengyel elnökválasztáson a demokráciapárti ellenzék jelöltje, Varsó jelenlegi főpolgármestere az ókonzervatív jelöltet, amelynek támogatója, a Fidesz-barát kormánypárt, a magyarországihoz sokban hasonlító közállapotokat teremtett hazájában? Sorosozás, pártszolgálatba állított közmédia, pénzügyi nyomás, de a közvélemény-kutatások szerint nem biztos, hogy mindez most is bejön. És megmutathat-e a lengyel elnökválasztás bármit is a magyar belpolitika jövőjéből? Indul-e megint a varsói gyors? Külföldi lapszemle.

Vasárnap tartják Lengyelországban az elnökválasztás második fordulóját, amelyben az első forduló első két helyezettje mérkőzik meg egymással. Andrzej Duda, a hivatalban levő államfő, a Jog és Igazságosság elnevezésű ókonzervatív kormánypárt támogatottja a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint statisztikai hibahatáron belüli, mindössze egy-két százalékpontnyi előnnyel vezet az ellenzéki Polgári Platform jelöltjével, Rafal Trzaskowskival, a főváros polgármesterével szemben. A hétvége kérdése magyar szemszögből tehát: elindul-e – miként arra volt már példa – a varsói gyors – mondjuk Budapest felé?

Van-e magyar, aki ezt nem érti?

A londoni Financial Times, az európai pénzügyi körök egyik mértékadó tájékozódási forrása arról ír, hogy a lengyel állami tévé – amelynek elvben elfogulatlannak kellene lennie – már hosszabb ideje nem hagy kétséget afelől, szerinte kinek a győzelme lenne üdvözlendő – természetesen Dudáé. Egy hónappal ezelőtt, tehát még az első forduló előtt azt ragozták – van-e magyar hallgató, aki ezt nem tudja azonnal értelmezni –, hogy Trzaskowski részt vett a Bilderberg-csoport ülésén, valamint Soros-ösztöndíjban is részesült. A lengyel állami tévé riportja megkérdőjelezte, hogy Trzaskowski szívén viseli-e a lengyel érdekeket.

Egy héttel később már azt vetette fel az állami televízió: a varsói polgármester, ha megnyeri az elnökválasztást, az elesettek megtámogatását célzó jóléti programok forrásait a második világháború időszakába visszanyúló zsidó jóvátételi igények kielégítésére fogja átirányítani. A lengyel állami tévé bemondója által felolvasott szöveg szerint „növekszik az aggodalom a választók körében, hogy Trzaskowski választási győzelme esetén drasztikus változások következnének be a lengyel külpolitikában, és lemondanának a lengyel nemzeti érdekek védelmezéséről, aminek lengyel családok milliói látnák a kárát.

Ehhez képest Andzej Duda kampányáról egészen más hangvételű beszámolókat tettek közzé. Sorolták az államfő eddigi érdemeit, miközben a mosolygó Duda lelkesítő zenei aláfestés mellett lengette a lengyel lobogót. A narrátor szerint Duda elnök az egyszerű lengyelek érdekeit oltalmazza. „Senkit nem hagynak figyelmen kívül – mondhatnánk: az út szélén –, és Duda elnök odafigyel minden lengyel véleményére”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.