2020. december 5., szombat

ORBÁN MÉG NINCS EGYEDÜL, DE A LENGYELEKNÉL BEREZGETT A LÉC

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2020.12.05.


- Csütörtökön az egyik kisebb lengyel kormánypárt vezetőjének nyilatkozatai alapján úgy tűnt, a lengyel kormány kifarolhat a magyarok mögül, és hajlandó lenne megszavazni az európai uniós költségvetést és gazdasági helyreállítási alapot.

- Péntekre azonban a lengyel kormányszóvivő és a külügyminiszter-helyettes is azt mondta, kitartanak a korábbi lengyel-magyar megállapodás mellett.

- Ebben azt követelték, az EU tárgyalja újra a jogállamisági mechanizmust. Ez a tervezet az uniós támogatások megvonásával büntetné, ha egy tagállam megsérti a jogállami normákat a pénzek kiosztása során.

- Ennek ellenére Varsóban koalíciós feszültségeket szül a vétó terve.

- Az Európai Bizottság költségvetési biztosa közben arról beszélt, hogy a helyreállítási alapot Budapest és Varsó nélkül is végigviheti a többi 25 tagállam, a költségvetés elkaszálása így a magyar és lengyel lakosságnak okozná a legnagyobb kárt.

- Németország kompromisszumot akar, az Európai Parlament nem enged, Orbán Viktor pedig kitart a vétó mellett, és nem tart a dolog gazdasági vonzataitól. A kavarás tehát folytatódik, de lassan pontot kell tenni a dolog végére.

Csütörtök este úgy tűnt, fordulat jöhet az Európai Unió hétéves keretköltségvetéséről, illetve a költségvetés felhasználásának ellenőrzésére hivatott jogállamisági mechanizmusról folyó huzavonában. Jaroslaw Gowin, az egyik kisebb lengyel koalíciós párt miniszterelnök-helyettese arra utalt, Lengyelország kész megszavazni a következő hét évre vonatkozó uniós pénzügyi keretet, valamint a koronavírus okozta gazdasági válság kezelését célzó EU-s helyreállítási alapot, ha a többi uniós tagállam egy nyilatkozatban deklarálja, hogy a jogállamisági mechanizmust nem fogja politikai fegyverként használni, csak az uniós költségvetés elcsalásának megakadályozásához vetik be...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.