2021. március 18., csütörtök

25 ÉVE LOPTA EL A III/III-AS MORVAY PÉTER A HÍVŐK 20 MILLIÓ FORINTJÁT, AMIT A HIT GYÜLEKEZETE SEM ADOTT VISSZA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.16.


Szép évfordulót köszönthetünk ez év tavaszán: éppen 25 évvel ezelőtt lopta el Morvay Péter, a “Hartmann László” fedőnevű volt III/III-as ügynök, Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének személyi titkára a hívők 20 millió forintját, amit az 1996. január 15-18 között rendezett jeruzsálemi konferencia részvételi díjából sikkasztott el. Morvayról az a hír járta, hogy előző munkahelyéről, a Porsche Hungáriától is azért küldték el, mert sikkasztott. Ezt azonban senkinek nem állt módjában ellenőrizni, a jeruzsálemi befizetésekből ellopott 20 millió forint azonban emlékezetes maradt.

Ezen a kerek évfordulón érdemes megemlékezni a szép tavaszi napról, amikor Németh Sándor a Hit Gyülekezete Nagybátonyi utcai székházában dühöngött, hogy a jeruzsálemi konferencia, amelyen 2500 hívő vett részt a Hit Gyülekezetéből, veszteséges lett. Az irodában ott voltak a gyülekezet vezetői, mindenki izzadt, izzott a levegő, a vezető lelkész őrjöngött a pénz miatt (ez volt számára mindig a legfájóbb pont), mindenki lehajtotta a fejét, senki nem mert felnézni. Ezt onnan tudjuk, hogy magunk is jelen voltunk az esetnél. Végül megszólalt Morvay, hogy akkor valamennyit visszafizetne a saját számlájáról.

“Milyen számláról, milyen összeget?” – vetette rá szúrós tekintetét Németh. Morvay egy tócsában állt, ömlött róla a víz, s bevallotta, hogy az izraeli szervezőknél lealkudott fejenként 50 dollárt, ezen kívül minden befizetés után “szervezői jutalékot” számolt el magának, amiről senki nem tudott. A konferencia költségvetése meghaladta a félmilliárd forintot, a befizetéseket Morvay gyűjtötte és ő kezelte. Fizetésért dolgozott, Németh Sándor egyszer felállította egy istentiszteleten, s azt mondta, hogy a hívők nem fizetnek szervezési díjat, mert Morvay az Urat szolgálja. Morvay meghajolt, majd lenyúlta a pézt. Senki nem tudta, hogy minden befizetésből eltesz magának.

A megbeszélésen kiderült, hogy Morvay nagyjából 20 millió forintot lopott el, amit beépített a szervezéssel párhuzamosan épülő házába. Németh Sándor eladatta vele a házat, de a 18 millió forintos vételár nem fedezte a – bevallott – tartozást. Ezért még törlesztenie is kellett, miközben nem egy rozzant viskót bérelt a Bérkocsis utcában, hanem egy luxuslakást a III. kerület zöldövezetében. Uzoni Péter, aki akkor még élt, és a Hit Gyülekezete elnöke volt, azt akarta, hogy a pénzt Morvay fizesse vissza, a tartozáson felüli részét adják vissza a hívőknek, Morvay ellen tegyenek feljelentést a rendőrségen, és rúgják ki.

Németh Sándor azonban úgy döntött, hogy nem adják vissza a pénzt a hívőknek, Morvay ellen nem tesznek feljelentést, és nem rúgják k,i viszont Morvaytól kért egy írásos beismerő vallomást a lopásról, amit betett az egyik pánzélszekrénybe, mint a maffiában: nehezebb időkre, ha esetleg Morvay valamit nem úgy csinál, ahogy kell. Uzoni Péter ezt soha nem tudta lenyelni. Istentiszteletek előtt néha körbement, és a megbízható emberek fülébe súgta, hogy “Morvay egy gengszter, add tovább”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.