2021. május 9., vasárnap

MÉSZÁROS LŐRINC TÖBB ÁLLAMI PÉNZT KAPOTT AZ EGRI HOTELJÜK FELÚJÍTÁSÁRA, MINT AZ EGRI ÖNKORMÁNYZAT A DRASZTIKUS ADÓELVONÁSOK UTÁN

EGRI ÜGYEK
Szerző: egriugyek.hu
2021.05.08.


Ahogy azt mi is közöltük, a járvány kitörése óta a kormány olyan elvonásokkal súlytotta az önkormányzatokat, amely az idei működést gyakorlatilag már az alapellátások terén is veszélyeztette. Gépjárműadó, parkolási bevételek, idegenforgalmi adó, az iparűzési adó fele – az ilyen jogcímen befolyó összegek többsége hiányzik az önkormányzati kasszákból. Erre találta ki a magyar kormány, hogy majd ők kompenzálnak, de a megyei jogú városokat egyedi elbírásál alapján; így kapott Eger most 825 millió forintot úgy, hogy a városvezetés 2-2,5 milliárd forintos kieséssel számolt, és 1,5 milliárd forintot kért volna az államtól. 

 

Érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi év végén az addigi bevételkieséseket több megyei jogú város kompenzálhatta azokkal a milliárdos támogatásokkal, amelyeket a kormánytól kaptak. De valamiért elsősorban a fideszes vezetésű megyeközpontok jártak jól, sorra címezték meg nekik a milliárdos segítséget. Egyebek közt Szolnok kapott 1,28 plusz 2,7 milliárd forintot, Székesfehérvár 1,38 milliárdot és 615 milliót, Nyíregyháza 1,38 milliár és 251 millió forintot és így folytathatnánk a sort tovább.

 

Négy ellenzéki város kapott még ekkor támogatást, de a nekik címzett összeg jelentősen kevesebb volt és csakis meghatározott célra használhatták fel. Így esett, hogy Eger 600 millió forintot kapott arra a koronavírus-járvány kellős közepén, hogy Nyitrai Zsolt egyik korábbi ígéretét megvalósítsák, nevezetesen egy panorámaliftet az egri várba.

 

A fentiekkel érdemes összevetni egy meglepő tényt, miszerint összesen 17,7 milliárd forintból újíthatja fel 14 vidéki szállodáját a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. A cég a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjában nyert vissza nem térítendő támogatást, és épp a napokban írtunk arról, hogy Mészárosék titkolják, hogy kikkel végeztetik a közpénzmilliárdokkal megtámogatott szállodafújításokat. Ebben a cikkünkben is szerepel az adat, hogy az üzletember érdekeltségi körébe tartozó Hunguest Hotels egyik ékköve az egri Hotel Flóra, amely felújítására 2,8 milliárd támogatás érkezett.

 

Tehát 2,8 milliárd forint állami pénz jut Mészáros egri szállodájára, miközben a járvány által súlytott egri önkormányzat és a helyiek a kiesett bevételek pótlására összesen 825 millió forintot érdemelt. (A tavaly év végén megítélt 600 milliót nem lehet ide számítani, mert az csakis a várhoz vezető panorámalifthez köthető beruházásokra költhető, hiszen Nyitrai Zsolt ezt szeretné). 

 

Az már csak hab a tortán, ha egy kicsit tágítjuk a kört, és megnézzük a fenti 17,7 milliárdból mennyi jut még Mészárosék más Heves megyei szállodáinak: 

 

– Hunguest Grandhotel Galya színvonalának emelése és wellness részleg jelentős fejlesztése, 1,03 milliárd forint;


– a LifeStyle Hotel Mátra ejlesztése, 819 millió forint;


– az egerszalóki Saliris Resort Szálloda fejlesztése és szolgálatatásainak bővítése, 994 millió forint.

 

A Hotel Flórával közösen a fenti lista összesen 5,7 milliárd forint ingyenpénzt jelent Orbán Viktor felcsúti jóbarátjának.

 

Elgondolkodtató mindez, de a mai Magyarországon ez már egyáltalán nem meglepő jelenség.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.