2022. január 2., vasárnap

KÉT ÉVE A POLITIKAI ELNYOMÁS CSAK ESZKÖZ VOLT A LOPÁSHOZ. MOST MÁR CÉL, EZ VEGYTISZTA FASIZMUS

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2021.12.30.


„2019 előtt az embereket Oroszországban még nem fosztották meg a gyülekezési joguktól, nem fosztották meg a szólásszabadságtól, alapvetően részt lehetett venni a választásokon, a tiltakozó megmozdulásokon. A politikai elnyomás csak egy eszköz volt, de nem maga a cél” – mondja a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij sajtósa. Leonyid Volkov szerint az elmúlt években igazi forradalom történt, és bár emiatt nekik is menekülniük kellett Oroszországból, Navalnijnak nem volt más választása, mint visszatérni hazájába. Az ellenzéki politikus Navalnij nevében vette át az idei Szaharov-díjat, ennek apropóján beszéltünk vele négy másik újsággal együtt Strasbourgban, egy panelbeszélgetés keretében.


Ha Vlagyimir Putyin orosz elnököt csak fenyegetik a szankciókkal, de nem lépnek fel ellene, akkor újra és újra győzni fog – mondja Leonyid Volkov, aki az orosz ellenzék legismertebb alakjának, Alekszej Navalnijnak a sajtófőnöke, egyben régi barátja is. Volkov december közepén Strasbourgban járt, ahol a politikus lányával, Darja Navalnajával együtt vette át az Európai Parlament Szaharov-díját. A gondolatszabadságért járó díjat idén a bebörtönzött Navalnijnak ítélték, akiről itt írtunk részletesen.

Volkov közel negyven interjút adott újságíróknak különböző panelbeszélgetéseken – az egyik ötfős panelre a Telexet is meghívták a lett Delfi.lv, a Litván Rádió, a cseh Deník és a görög InsideStory munkatársai mellett. „Egy kicsit nehéz lesz eredeti válaszokat adnom, de megpróbálom a legjobbat nyújtani” – mondta Volkov az interjúk előtt.

A Litvániában élő ellenzéki politikus az öt lap kérdéseire azt mondta, Navalnij a bebörtönzése ellenére ugyanúgy vezeti a Korrupcióellenes Alapítványát, az orosz közigazgatás középszintjén rühellik a korrupcióra épülő putyini rendszert, amit viszont közvetlenül egyes európai politikusok is támogatnak. Az orosz rezsim viszont három éve még teljesen más arcát mutatta, mint most, ami Volkov szerint már nemcsak korrupt, de definíciószerűen fasiszta is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.