2022. január 7., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ - TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.01.06.


A SZERK.
A saját szabályai szerint

A hét elején előbb Gyurcsány Ferenc, majd Jakab Péter tartotta fontosnak, hogy Facebook-posztban hangsúlyozza az egyébként nyilvánvaló tényt: a kormány- és rendszerváltás elképzelhetetlen a hatpárti ellenzéki összefogás nélkül.

PUBLICISZTIKA

PAP ANDRÁS LÁSZLÓ
Isten köve
Kell-e, és hogyan lehetséges új alkotmányt írni a választás után?

Az alkotmány – az esetleges ellenzéki választási győzelmet követő – jövőjéről az utóbbi hónapokban, a többi közt a Magyar Narancs hasábjain is folyó vita alkotmányjogi és köz­életi szempontból is figyelemre méltó.

EGOTRIP

SZÉCSI NOÉMI
Nem és nem
Drága nővéreim

Január elején még egy darabig lehet a karácsonyi ajándékokról mesélni, nem?

BELPOL

NOVÁK KATALIN ÁLLAMFŐJELÖLT CSALÁDPOLITIKAI MUNKÁSSÁGA
A mintaanya

A Fidesz családügyi sikerpropagandájának arca, a nemzetközi „keresztény-konzervatív” építkezés motorja 2014 óta Novák Katalin. A nevével fémjelzett családtámogatási rendszer sutba vágja a szolidaritást, a szegények és a normától eltérők rovására ad sokat a gazdagabbaknak, és hozzájárul az ország kettészakításához.

INTERJÚ

„Elengedték a kezüket”
Tóth Olga szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóintézet Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa az egyedülállók terheiről és társadalmi megítéléséről

Elváltak, megözvegyültek, gyermektelenek vagy elvesztették a gyermeküket, szinglik, vagy nem „alkotmányos” családban élők. Az egyedülállók a célzott és garantált állami támogatásokból rendre kimaradnak, miközben sok tekintetben az átlagosnál drágább számukra az élet.

TÍZMILLIÁRDOK ÉS KÉRDŐJELEK A BÉKÉSCSABAI REPTÉR FEJLESZTÉSI TERVE KÖRÜL

Szárnyak és vágyak

Akár Airbus A320-as, sőt nagyobb repülőgépek fogadására is alkalmas lesz a tervezett békéscsabai reptér. Röpködnek a tízmilliárdok, holott nem világos, hogy mi is volna mindennek az értelme – már a rengeteg közpénz elköltésén kívül.

AZ ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYOK SZIGORÍTÁSA
Láncot hordunk

Az állat- és természetvédő szervezetek egyetértenek abban, hogy bár az „állatvédelmi törvény” szigorítása miatt az eddigieknél súlyosabb bírósági ítéletek születhetnek, mindez távolról sem elegendő. A valódi változáshoz sok pénzre és szemléletváltásra lenne szükség.

KÜLPOL

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG MÖGÉ BÚJT AZ UNIÓS JOGOT SÉRTŐ KORMÁNY
Nem érti, hogy sérti

Egy zavaros alkotmánybírósági döntésre hivatkozva jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány nem hajtja végre az EU Bíróságának menekültügyben hozott ítéletét. Az ellenszegülés rövid távon pénzbüntetéshez vezethet, hosszabb távon a teljes uniós jogrend egységét fenyegeti.

A TRUMP-PUCCS TÖRTÉNETE ÉS UTÓÉLETE
Felszakadozó felhőzet

Egy éve rohamozták meg a washingtoni törvényhozás épületét Donald Trump hívei, hogy megakadályozzák a békés hatalom­átadást. Újságíróknak, kutatóknak és a kongresszusi vizsgálóbizottságnak köszönhetően ma már sokat tudunk az esetről. De vajon a közvélemény is képes felmérni az amerikai demokráciát érő fenyegetés súlyát?

FILM

„Feledkezzünk meg a normalitásról!”
Uberto Pasolini filmrendező

A leginkább az Alul semmi producereként ismert rendező beleszületett az olasz filmművészetbe. Luchino Visconti a nagybátyja, távoli rokoni szálak fűzték Pier Paolo Pasolinihez, s a Ponti családdal is rokonságban áll. Mindezek ellenére már öt évtizede Angliában él. Harmadik filmje, Az örökbeadás egy minimalista mestermű, amely egyszerre szól a halálról, az apai szeretetről, a felelősségtudatról, illetve az isten hiányáról vagy épp a jelenlétéről.

TÉVÉSMACI
Vidám kacsák

Amikor Sztupa és Troché menekültek, Sztupa futott elöl, Troché a nyomában, úgy volt vele, ha van egérút, azt Sztupa megtalálja...

KRITIKA

TÉVÉSOROZAT
Túlélni nem elég
Station Eleven

Kétségbeesett emberek tömegei a kórházak előtt, hajszolt orvosok, egyre baljósabb hangvételű híradások és tagadásban lévő állampolgárok, akiknek a szemében valahogy csak gyűlik a szorongás.

KÖNYV
Görbe tükörben
Címlapon Magyarország. Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848–2020

Kis ország számára a külföldi megítélés életbe vágó lehet: a pozitív kialakított kép ellensúlyozni képes a gazdasági és méretbeli hátrányokat, a negatív megítélés és tartósan rossz sajtó politikai és gazdasági hátrányokkal járhat.

KÖNYV
Átutazóban
Vonnák Diána: Látlak

Vonnák Diána novelláskötetét olvasva többször az a csalóka érzésem támadt, hogy én már jártam itt, láttam ezt a helyet. A novellák helyszíne vagy nincs megjelölve, vagy fiktív névvel jelölt – ezt a fajta irodalmi ráismerést a kurta és szétdobált leírások keltik.

SZÍNHÁZ
Honnan hová?
Kiállok magamért

Minden ötödik hajléktalan élt valaha állami gondoskodásban, és a fiataloknál ez az arány még magasabb, ami már önmagában jelzi, hogy az ellátórendszerrel valami nagyon nincs rendben. A Láthatáron Csoport és a KV Társulat előadása azonban nem ezekkel az anomáliákkal foglalkozik elsősorban, hanem állami gondoskodásban felnőtt emberek motiváló élettörténeteit mutatja be.

SZÍNHÁZ
Ez van
Tigris, mockumentary

Megszökött egy tigris – 2011-ben a nagyszebeni állatkertből. A gondozó figyelmetlensége miatt. Gianina Cărbunariu darabja fiktív interjúk segítségével a fenevad városban viselt dolgait rekonstruálja.

LEMEZ
Világos és sötét
Anna Netrebko és Cecilia Bartoli új árialemezei

Ne hasonlítsuk össze az almát a körtével – szól a közhelyek egyik legordasabbika, amelynek valójában nem csak az alapvető érzéki késztetéseink, de a józan ész is ellentmond.

KÖNYV

INTERJÚ
„A fantázia nem a polcra való”
Esterházy Miklós képkeretező, író

Meséi vagy inkább misztikus jellegű elbeszélései az Öreghegyről, csigákról, Péterről, a Kapitányról, vagy épp a szúról szólnak. Írói ambíciói, az édesapja és a vidéki lét szépségei mellett képkeretezésről és kutyák mentéséről is beszélgettünk.

ZENE

INTERJÚ
„A régi diktatúrákból újak születnek”
Szász György – CMC

Közel harminc év után NOW címmel új lemeze jelent meg a hazai indusztriális zene egyik meghatározó együttesének. A hőskorról, a máig aktuális rendszerkritikáról és az újrakezdésről beszélgettünk a zenekar motorjával, Szász Györggyel.

RÉS A PRÉSEN
„Én itthon vagyok”

Saïd Tichiti zenész, színész

MI A KOTTA?
Mr. Hendle

Klasszikus zenei programajánló a 2022/1. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Ne nézz fel!

24 évvel ezelőtt is épp egy aszteroida közelített felénk a filmvászonról, hogy mindannyiunkat megsemmisítsen – Bruce Willis és társai hamar kezelésbe is vették a dolgot.

VISSZHANG: FILM
Az unoka

A „boy meets girl” egyszerűségét követve így fest az új magyar film tartalma.

VISSZHANG: FILM
Viszlát, Szovjetunió!

Ebben az észt filmben az apátlan hőst születésekor inkubátor tartja életben...

VISSZHANG: KÖNYV
Szilasi László: Tavaszi had­járat.

Szerelmes magyarok a XIX. századból

VISSZHANG: LEMEZ
Vladimir Ashkenazy: Bach

A csúcson kell abbahagyni.

VISSZHANG: LEMEZ
Richard Dawson & Circle: Henki

A 2010-es években feltűnt Richard Dawson zenéjét leginkább avantgárd folkként lehetne jellemezni.

VISSZHANG: LEMEZ
Doktorhokashi: Contrast Remixes

A mostanában Doktorhokashi néven alkotó Döme Péter nem új szereplő a finom elektronikus zenék világában

VISSZHANG: TÁNC
Az utolsó csárdás

Kovács Gerzson Péter (KGP) független táncműhelye, a TranzDanz az idén lesz 35 éves.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/1.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/1.

Rövid hírek: légkör, Feröer, űrtávcső és szőlő

Szüret 2022/1.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TRANZIT

Az utolsó világutazó
Miroslav Zikmund (1919–2021)

December elején zlíni otthonában meghalt Miroslav Zikmund világutazó, aki társával, Jiří Hanzelkával a háború utáni Csehszlovákia, de talán az egész szocialista tábor egyik leg­irigyeltebb idolja volt. A két férfi azokban az időkben autózhatta körbe a világot, amikor
 honfitársaik többsége az országot sem hagyhatta el.

LOKÁL

ÉLET MAKÓ-RÁKOSON KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN
Gerincjóga a tanyán

A háziorvos hetente egy órában rendel Makó-Rákoson, bolt, kocsma nincs, a gyerekek a városba járnak iskolába. 2007-ben oszlopot állított az út mellett az elpusztult magyar falvak emlékét őrző egyesület. Most viszont emelkedik a házak ára.

LÉLEK

GYEREKHOSPICE AUSZTRIÁBAN
„Hogy megtalálják az utat”

Milyen támogatást nyújtanak és milyen kihívásokkal néznek szembe a pandémia idején az Ausztriában működő gyermekhospice házak? Milyen segítséget kaphatnak a szülők és a testvérek? Mennyire számít még mindig tabunak a halál témája?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
2022: a flexi éve

Flexi ricset kevés füstölt libamellel

ÉTEL, HORDÓ
American Burger & Steak House

„Megettem még egy almás lepényt fagylalttal, gyakorlatilag semmi mást nem ettem, míg utaztam keresztül az országon, tudtam, hogy tápláló és persze finom.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.