2022. február 25., péntek

MENEKÜLNEK A KIJEVIEK, NAPOKON BELÜL OROSZ KÉZRE KERÜLHET AZ UKRÁN FŐVÁROS

SZABAD EURÓPA
Szerző: Szabad Európa
2022.02.25.


Összegzés


- Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

- Az első rakétatámadások után az orosz csapatok három oldalról lépték át az ukrán határt csütörtökön: keletről, északon Belaruszon át és a déli szakadár területek felől.

- Az orosz erők egy nap alatt elérték az ukrán főváros határát, állításuk szerint már több mint száz ukrán katonai objektumot semmisítettek meg.

- Zelenszkij ukrán elnök szerint a megszállók polgári célpontokat is támadnak, elsődlegesen őt és kormányát akarják levadászni.

- A Kreml kész tárgyalni Ukrajna függetlenségéről, Minszkbe várják az ukrán küldöttséget.

- A lakosok megpróbálják elhagyni a nagyobb ukrán városokat, tömegek gyűltek össze a pályaudvarokon.

- Menekültek érkeztek már a magyar–ukrán határhoz is, a magyar kormány úgy döntött, hogy a menekültügyi rendszerét enyhítve Magyarországon is benyújthatják kérelmüket az Ukrajnából érkezők.

- Magyarország humanitárius folyosót nyit, az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó külföldieket vízum nélkül beengedi, hogy a legközelebbi reptérre utazhassanak. Két határátkelő nyitvatartását meghosszabbították.

- A német külügyminiszter szerint az EU mindenkit befogad, aki az orosz invázió elől menekül.

- Csernobilban megnőtt a gamma-sugárzás, az ukrán atomenergia-ügynökség szerint ezt a nehéz katonai járművek által felvett por okozhatta. Az erőmű romjait már az orosz csapatok tartják ellenőrzésük alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.