2022. március 24., csütörtök

EGY HÓNAPJA KEZDŐDÖTT AZ OROSZ INVÁZIÓ, TÖBB VÁROST IS VISSZAFOGLALHATTAK AZ UKRÁNOK – ITT VANNAK A LEGFONTOSABB HÍREINK CSÜTÖRTÖKÖN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.03.24.


Oroszország egy hónapja indított teljeskörű inváziót Ukrajna ellen, de nyugati és ukrán jelentések szerint az orosz megszálló erők csak lassan haladnak előre, és az ukrán hadsereg is fel tud mutatni részsikereket. Az orosz erők továbbra is elsősorban a városokat ostromolják, a legrosszabb a helyzet az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, amely stratégiai jelentőségű Moszkva számára, ugyanis már csak ez a város áll ellen annak, hogy megteremtődjön a Krím és a szakadár Donyecki Népköztársaság közötti összeköttetés. A város annak ellenére tartja magát, hogy már lényegiben porig rombolták az orosz agresszorok. Továbbra is számos ország támogatja fegyverszállítmányokkal Ukrajnát, legutóbb az szivárgott ki, hogy Washington szovjet gyártmányú légvédelmi felszerelést küld Kijevnek. A folyamatos fegyverszállítmányokra nagy szüksége van az ukrán hadseregnek, amely a beszámolók szerint rendkívül szívósan és taktikusan védekezik, a legfrissebb jelentések pedig már arról szólnak, hogy Kijev környékén ellentámadásba lendültek.

Az elmúlt órák legfontosabb hírei:

1. Egy vezető amerikai tisztviselő elmondta, az invázió kezdete óta először csökkent 90 százalék alá Oroszország harci ereje.

2. Joe Biden amerikai elnök szerdán Európába utazott, ahol az elkövetkező napokban több csúcstalálkozón is részt vesz majd, és újabb szankciókat jelenthet be a Nyugat. A CNBC szerint az orosz olaj uniós embargójáról egyelőre nem várható döntés, de ha Putyin durvább lépéseket tesz, ezt is megléphetik.

3. Továbbra is lassan haladnak előre az orosz csapatok Ukrajnában, elsősorban a városokat bombázzák. A már szinte teljesen szétlőtt, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolt még mindig nem sikerült elfoglalniuk a megszállóknak, de embertelen állapotok uralkodnak a településen.

4. Az ukrán erők sikereket is fel tudtak mutatni: bejelentették, hogy visszafoglalták az oroszoktól a Kijevtől nem messze található Makariv városát.

5. Kárpátalján már folyamatosak a légiriadók, de egyelőre nem érte támadás a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyét.

6. Szerda estére több városból is olyan hírek jöttek, hogy az ukrán erők ellentámadást indítottak, és Kijev polgármestere szerint visszavették Irpiny városát.

7. Az orosz hadsereg az elmúlt 24 órában több mint 30 kilométerre húzódott vissza Kijevtől keletre, és több ukrajnai fronton is megkezdte védelmi állások kialakítását.

8. Nagy-Britannia hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának.

9. Dimitrij Poljanszkij helyettes ENSZ-nagykövet kijelentette: Oroszország fenntartja a jogot, hogy nukleáris fegyvert használjon, ha úgy érzi, hogy a NATO fenyegeti a létezését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.