2022. március 7., hétfő

ORBÁN ÉS PUTYIN LÓDÍT: VILÁGPIACI ÁRON JÖN AZ OROSZ GÁZ IS

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ JÓZSEF
2022.03.07.


Kéthavi csúszással tavaly novemberig még a tőzsdei árnál is többet vasalt be rajtunk Moszkva a fűtőanyagért - számítottuk ki. A „rezsicsökkentést” a költségvetés finanszírozza.


Egyre kevésbé valószínű, hogy Vlagyimir Putyin igazat állított, amikor Orbán Viktorral közös, február eleji találkozóján úgy fogalmazott, Magyarország a "piaci árnál" ötször olcsóbban kapja a gázt. Pedig a kijelentés köré azóta a Fidesz-propaganda még politikai reklámkampányt is szervezett. Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és a többi fideszes kormánytag emellett következetesen úgy nyilatkozik, hogy az októberben újrakötött hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási szerződés jóval kedvezőbb az azt megelőző, 1996 óta érvényes megállapodásnál, illetve "biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását". Az állítások ellenőrizhetősége elől ugyanakkor rendre azzal siklanak ki, hogy fájdalom, a tételes tarifa és képlet titok. Ettől még Orbán, Putyin és a többiek is egyre vérmesebb, ténynek látszó állításokat tesznek a gázárról. Ezzel e látszólag gazdasági kérdést is politikai bizalmi síkra terelik, amennyiben a hallgatóság eldönti, szerinte politikusai hazug fakenews-terjesztők-e. A KSH - nemrég a decemberi adatokkal frissített - külkereskedelmi nyilvántartása alapján végzett számításaink szerint a válasz mindenesetre igen. Azaz Magyarország orosz gázára általában egy centtel sem olcsóbb a tőzsdei szintnél, csupán azt az orosz fél két hónapos késéssel érvényesíti.

Lapunk immár rendszeresen összeveti az - elvileg titkos - orosz gázárról szóló politikai üzeneteket a statisztikai hivatalnál vezetett magyar-orosz elszámolási adatokkal. Utóbbiakból szakértők szerint teljes biztonsággal kiszámolható a magyar gáznagykereskedő, vagyis az MVM által az adott hónapban az orosz Gazpromnak fizetett tarifa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.