2022. március 31., csütörtök

SZABADON HAZUDNI

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2022.03.31.


Három nappal a választások előtt mérleget vonni több mint kockázatos. A fejünk fölött hullámzik az a háború, amelynek ötödik hete után sem tudhatjuk még a végkimenetelét. Máskor a kampány során az utolsó hetekben legalább annyit meg lehetett tudni, hogy a leendő győztes – kormányzó erőként – mit akar majd tenni. Most csak jószerivel azt ismerhettük meg, hogy a két szembenálló tömb képviselői mit gondolnak egymásról. Mindeközben a gazdasági élet legfontosabb mutatói szerint hamarosan olyan nehézségekkel kell szembenéznünk, amelyekkel legalább másfél évtizede nem találkoztunk. Ja... és a vírus… Arról talán meg is feledkezhetnénk? Nem, nem tűnt el, csak a legfontosabb adatok alapján kisebb a közvetlenül érintettek köre. Nálunk. Egyelőre. Mérleget készíteni? Ilyen körülmények között?


A háború, amely minden egyéb gondot háttérbe szorított

Március elején még nem tudhattuk azt, amit az utolsó napon már biztosan sejthetünk. Azt, hogy ez a háború nemcsak hosszú lett, hanem várható következményeinek köszönhetően, számos, alapvető metszetben át fogja alakítani az életünket: Európában is, a Kárpát-medencében is, meg a szűkebb otthonunkban is. Tekintsünk át csak egy hevenyészett listát!

- Eddig mintegy félmilliónyi menekült érkezett hozzánk, igaz, a többségük tovább is ment. Ám a korábbiakhoz képest, ezúttal elsöprő többségben anyák jöttek a gyerekeikkel, ami a fogadó országtól különleges feltételeket és bánásmódot igényelne. Ám erre nem voltunk felkészülve. Márciusi tanulság: az állami jelenlét és ügyintézés legalább három heti késlekedéssel követte a civil szféra bámulatos áldozatkészségét.

- A sok éven át kevés érdemi magyarázattal alátámasztott oroszbarát magyar külpolitika nemcsak látványos vereséget szenvedett, hanem további lényeg- és állásfoglalás-kerülő magatartásával példátlan elszigetelődésünkhöz vezetett. S ennek a hosszabb távon ható kellemetlen következményeit most még fel sem tudjuk mérni. (E krónika írásának napján a V4-ek közti együttműködést is romjaiban látni. A mi rovásunkra.)

- A háború felmérhetetlen gazdasági károkat okoz a nemzetközi együttműködés számos alapvető metszetében, s mindezek kellemetlen következményei társulhattak a hazai gazdaságban amúgy is sokasodó válságjegyek megerősödésével. Egyelőre a tankolási pánik a leginkább szembetűnő jel, de már az idén komolyabb gondok lehetnek a műtrágya-ellátástól egészen a rezsicsökkentett háztartási energiaárak tarthatatlanságáig. Nem beszélve Paks II. váratlanul kétségessé vált, további sorsáról.

- A közvélemény márciusban leginkább a kampány-mondanivalók radikális megváltozásán érzékelhette a háborús viszonyok súlyát, s ami igaz is abban az értelemben, hogy mind a két tábor napokon belül fordított hátat a korábbi stratégiájának.

Bővebben itt, itt, itt, itt, itt, itt, és itt.
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.