2022. március 3., csütörtök

UKRAJNA TÖNKRETÉTELE JOBBAN FOG FÁJNI A MAGYAR GAZDASÁGNAK, MINT AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓK HADA

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.03.03.


Az Ukrajna orosz lerohanása miatt bevezetett szankciók kapcsán minden vállalkozásnak komoly fejtörést okoz, hogy egyáltalán tud-e majd a jövőben kereskedni orosz partnereivel. A szankciók széles köre számos terméket érint, de például nehéz egyelőre eldönteni, mi számít majd magas hozzáadott értékű, high-tech terméknek, illetve a félvezetők exporttilalma milyen összetettségű termékekre vonatkozik. Ez utóbbi különösen az autóipari és elektronikai kivitelt akadályozhatja meg.

Ha nem is kerülnek egy cég termékei tiltólistára, ma még nem látni, hogyan tudnak a nemzetközi pénzügyi rendszer jelentős részéből kizárt orosz vállalatok egyáltalán fizetni. Így az egyre szaporodó bejelentések, hogy elhagyják a cégek az orosz piacot, sokszor üzletileg is ésszerűek, nem csak a morális kiállás miatt születhetnek ilyen döntések. Mert ha még a fizetést valahogy meg is oldják, kérdés, hogy a rubel óriási mértékű leértékelődése miatt egyáltalán képesek-e lesznek fizetni, vagy éppen milyen ellenszankciók várhatók majd Oroszországtól?

Mindezek hatására leginkább az várható, hogy a fejlett világból Oroszországba irányuló export a töredékére fog zuhanni, és Fehéroroszországgal szemben is komoly szankciók sora várható.

A külkereskedelmi adatokat elemezve látható, hogy Magyarországnak és kormányának nem is az orosz kivitel kiesése miatt kellene aggódnia, sokkal nagyobb érvágást okoz a magyar gazdaságnak az ukrán gazdaság orosz tönkretétele...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.