2022. április 25., hétfő

A FIDESZ AKKOR MUTYIZÁST ÜVÖLTÖTT A NAGYVILÁGBA, EHELYETT MOST Ő LETT A NAGY MUTYIZÓ

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.04.24.


Hollós István, a nemzetközileg is jegyzett elmeorvos, fontos művek szerzője, Freud fordítója, aki a lipótmezei elmegyógyintézetben, a „Sárga Házban” dolgozott, ám 55 évesen, zsidó származása miatt 1927-ben nyugdíjazták, akit 1944-ben a nyilasok a Duna-partra vittek kivégezni, de végül Raoul Wallenberg közbenjárásával megmenekült, a Freudnak ajánlott Búcsúm a Sárga Háztól c. kultikus könyvének egy helyén arról számol be, hogy egy újságíró meglátogatta a Sárga Házat, s egy betegtől megérdeklődte: Kicsoda Ön? A beteg azt válaszolta, hogy Gutenberg, aki föltalálta a könyvnyomtatást. Az újságíró felvillanyozva kérdezte tovább: és még mit szándékozik feltalálni? Semmit – felelte a beteg. Épp ellenkezőleg: visszavonom a találmányomat, hogy maguk, újságírók ne írhassanak többet annyi badarságot. Másnap megjelent a riport, amelyben az újságíró a „beteg” kifejezés helyett végig a „bolond” szót használta, eszébe sem jutva, hogy az érintett beteg is elolvassa az irományát. Az újságíró tehát leírta, hogy egy bolond Gutenbergnek képzeli magát. A „bolond” másnap elolvasta az újságot, megsimogatta a gomblyukába tűzött papírrózsát, és finom mosollyal csak ennyit mondott: A riporter úr nem konzekvens. „Betegeket” interjúvolt és „bolondokat” írt.

Teljes joggal tört ki a botrány, amikor az akkori Fidesz-ellenzék hatalmas támadást indított az akkori MSZP-SZDSZ-kormány ellen, szakszerűtlenséggel, felelőtlenséggel és „nyilvánvaló mutyival” (ingatlanszerzés) vádolva az akkori MSZP-SZDSZ-kormányt, amikor 2007-ben, mintegy 169 évi tevékenység után a kormány bezárta az ország egyedülálló és hatalmas tapasztalatokkal rendelkező Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetét.

Aztán elmaradt a tutira vett mutyi, a hallatlanul értékes épület magára maradt. Ám most olvasom, hogy a Fidesz, mint a fenti történet újságírója, nem volt „konzekvens”: akkor mutyizást üvöltött a nagyvilágba, ehelyett most ő lett a nagy mutyizó, a megszokottnál is visszataszítóbb módon: 2020-ban egy törvénnyel az akkor létrehozott „Közép-európai Oktatási Alapítvány” vagyonkezelésébe passzolták át ingyenesen a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméternyi műemléki épületkomplexumot, ahol egy középfokú oktatást nyújtó nemzetközi, bentlakásos elit magániskola létrehozása a cél. Hogy milyen elit janicsárképzésre lehet számítani, azt jól jelzi a projekt kuratóriuma, amelyben ott ül a luxuspüspökként elhíresült, étterem-, wellness központ-, hotel-, és labdarúgó stadion tulajdonos, Orbán-rajongó Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye megyés püspöke, ott ül az a Maróth Miklós, aki úgyszólván már minden Fidesz-kuratóriumban benne ült, ül, s ülni fog, s aki, amikor Orbán úgy kívánta, kitörő rajongással védte és imádta a muszlimokat, amikor viszont Orbán úgy kívánta, követendő példaként hozta fel a disznóbőrbe kényszerített, s így tisztátalanná tett muszlimokat, szóval az idők nála folyton-folyvást, de szigorúan Orbán-mentén változnak, aztán ott ül Csányi bankár lánya, hiszen ők tudják igazán, mire van épp elementáris szüksége a magyar iskolarendszernek, s hogyan kell a beteg iskolarendszerből fékeveszetten bolond iskolarendszert farigcsálni.

Befejezésül újra idézném Hollós István munkáját: „Az elmebeteg csak akkor szabadul föl, ha az egészséges a maga zsarnokától fog megszabadulni.”

Hát így valahogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.