2022. április 4., hétfő

NEM JÓSOLGATNI KELLENE, VÁGYÁLMAINKAT KIVETÍTENI, HANEM PARÁNYIT ISMERNI A TÖRTÉNELMET. ÉS FELFOGNI VÉGRE, HOGY MINDEZ MILYEN KÖVETKEZMÉNYEKKEL FENYEGETHET

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.04.04.


Akadnak néhányan, akik tudják, hogy egy ma reggeli tipmixen mit prognosztizáltam. Lényegében eltaláltam a számokat, (52%-os Fidesz győzelmet mondtam, 53% lett belőle), igaz, azért nem tippeltem nagyobb Fidesz győzelemre, mert már szégyenkeztem pesszimizmusom miatt. A tipmixet tehát megnyertem, de nem a jóstehetségem miatt: ha valaki nem az illúzióira vagy a vágyálmaira tekintett, ha valaki nem próbálta meg erőszakosan, mindenkit túlharsogva számonkérni a saját és a “nagy megmondók” fene mód agresszív fantazmagóriáit, s nem kívánt azoknak megfelelni, ám helyette értelmezni próbálta az eseményeket, az jó eséllyel tippelhette meg a bekövetkezendőket.

Sok mindent el lehetne most mondani, én mindössze néhány dologra emlékeztetnék: 1. a megfelelően felpörgetett előválasztást követő teljes padlófékre, 2. a totálisan megalapozatlan meggyőződésre, hogy MZP képes lesz megszólítani a vidékieket és a bizonytalanokat (nem volt képes), 3. a pártok és MZP intellektuális csődjére, 4. MZP teljesen dilettáns kommunikációjára, önálló narratíva híján a Fidesz narratívája utáni kínos és szolgai kullogására (nota bene ebben sokkal jobb a Fidesz), 5. végül, s ez a leglényegesebb: a háborúra, amellyel MZP látványosan és kínosan nem tudott mit kezdeni, holott a förtelmes háború felkészültség és rálátás esetén remek narratívával szolgálhatott volna, ehelyett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a legfontosabb és legkiélezettebb helyzetben mondott csődöt, míg a Fidesz 24 órán belül fordítva retorikáján, a saját szempontjából jó és biztosan győztes irányt vett. Meggyőződésem, hogy Itt szállt el minden véglegesen, s ezt nem vette észre, vagy nem kívánta észrevenni sem a nagyérdemű, sem a megannyi “professzionális” elemző. Ezekről mind részletesebben kell majd beszélni.

Ám ami a legelkeserítőbb: a vesztesek hangadói immár azt hajtogatják, hogy nem is baj, hogy így esett, s a fenyegető gazdasági és pénzügyi csődhelyzet most majd jól rászakad a Fideszre.

Nem fog rászakadni. Aki ezt gondolja, az semmit sem tud a nyugati gondolkodásról és az EU-ról. Ráadásul azok, akik ezt állítják, még mindig nem fogják fel, mi történt 3-án este.
Elmondom: bekerült a parlamentbe a Mi Hazánk. Innentől kezdve, ha valóban gazdasági vagy pénzügyi válság fenyegetne, az mostantól már nem az ellenzéket erősítené, hanem a parlamenti erővé vált szélsőjobbot.

Nem jósolgatni kellene, vágyálmainkat kivetíteni, hanem parányit ismerni a történelmet. És felfogni végre, hogy mindez milyen következményekkel fenyegethet.

A legnagyobb győztes potenciálisan a Mi Hazánk, s ez egyszerre jó hír, egyszerre hatalmas kihívás a Fidesz-KDNP számára.

A helyzet rettenetes. Avagy tragikus. A kettő között lehet választani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.