2022. augusztus 17., szerda

NAGY POFÁRA ESÉS UTÁN JÖVÜNK MAJD RÁ, HOGY MERŐBEN ÚJAT KELL KEZDENI A FIDESZES DÁRIDÓ UTÁN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Riporter: PÁLINKÁS-SZÜTS RÓBERT
2022.08.16.


A vidéki emberek gondolkozásáról, a polgármesterek lehetőségeiről és az Orbán-rendszer hibáiról Kübekháza független polgármesterével, Molnár Róberttel Pálinkás Szüts Róbert beszélgetett a Reggeli gyorsban. Gondolkodó ember nem lehet közömbös, mert ha valaki mégis közömbös gondolkodó ember létére, az tettestársává válik a rendszernek, ami azonban egyszer véget ér, igaz, nagyon-nagyon fájdalmas lesz mindannyiunknak – mondta egyebek mellett Molnár Róbert, aki a tavaszi választások idején az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter mellett állt ki.


Ugyan mindenféle szakértők az áprilisi országgyűlési választások után hónapokon keresztül elemezték, hogy vajon miért szavazott az emberek többsége vidéken a Fideszre, a Szeged melletti Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert szerint ez egyértelmű: nem megfelelő a kormánypárttal szembeni kínálat. Szerinte az ellenzék legnagyobb problémája az, hogy nincsen – manapság ő sem tudna jó szívvel senkire sem szavazni. A klasszikus értékeket, mint a jobb- meg baloldaliság, nyomokban sem találja egyik oldalon se. A Fidesz oligarchapárt lett, ami a pénz körül forog, a baloldal pedig még mindig keresi a helyét, a Jobbikról meg beszélni se szeretne. Úgy véli, ma már annak hiszünk, aki jobban hazudik és hangosabban. Biztos benne, hogy klasszikus értelemben vett jobboldali vagy baloldali politikával Magyarországon nem lehet választást nyerni – tette hozzá a kübekházi politikus, aki a tavaszi választások idején az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter mellett állt ki. Márki-Zay egyben hódmezővásárhelyi polgármester is, és a Kübekházával szomszédos választókerületben a fideszes Lázár Jánossal versengett –- sikertelenül – egyéni parlamenti mandátumért.

Molnár Róbert szerint a magyar társadalom ugyanolyan mélységekben van, mint a rendszerváltás előtti időkben. Ezért ő, ha kicsiben is, de mindent megtesz azért, hogy változzon a helyzet, hogy az ország jobb hely legyen. „Gondolkodó ember nem lehet közömbös, mert ha valaki mégis közömbös gondolkodó ember létére, az tettestársává válik a rendszernek, én ezt nem tehetem meg” – mondta.

Az elmúlt húsz évben, mióta polgármester, azt figyelte meg, hogy a nép arra szavaz, akinek áll a zászló. Ami nem csoda, hiszen a magyar társadalom mindig paternalista volt, a történelem során a magyaroknak mindig kellett egy vezér, akit vakon követhetnek, amikor aztán rájöttek, hogy becsapták őket, akkor megszaggatták a ruháikat és a szívüket, és megpróbáltak valami újba kezdeni, de ez nem mindig sikerült – fogalmazott. Molnár azt mondja, a rendszerváltás után harminc évvel oda jutottunk, hogy újra embereket fosztanak meg jogaiktól, újra rendőrsorfallal kell szembenézniük, valamint ugyanúgy kell harcolni a szabadságjogainkért, mint korábban. A polgármestereknek meg félniük kell a "járási pártitkároktól", akiket most fideszes választókerületi elnököknek hívnak, és akik a rajtuk keresztül elérhető állami támogatásokkal kufárkodnak. Ha rámosolyogsz, és benyalsz a rendszernek, akkor van pénz, hanem, akkor meg nincs. "Nem a szorgalom, a tehetség, a kreativitás hanem a szervilizmus számít, és én nem egy ilyen Magyarországról álmodtam" – mondta Molnár, aki szerint vannak polgármesterek, akik ott tartanak, hogy beveszik a "letojom" tablettát, és nem szólnak, különben, a hatalom bünteti a településüket. A retorziókra szerinte példa a másfél ezer lakosú Kübekháza esete, amelynek tavasszal a Magyar Falu Program keretében beadott tíz pályázatából egy sem nyert. Az április választások után el is hívta a fideszes választókerületi elnököt beszélgetni egy helyi étterembe, ahol az közölte vele, akkor lesz pénz, ha be fogja a pofáját.

A legfájóbbnak azt tartja, hogy tizenhét évesen ugyanazokkal vett részt a tüntetéseken, mint akik ma lebontják a jogrendet, a jogállamiságot, akikkel együtt dolgoztak azért, hogy megszabaduljunk a pártállami kötelékektől. Úgy gondolja, az elmúlt tizenkét évben minden adott volt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Fidesz-elnöknek ahhoz, hogy Magyarországból remek országot csináljon, és ha ő államférfi lett volna, akkor ezt meg is tette volna. Helyette csak aranypapírba csomagolt hazugságokat kaptunk, amit nemzeti körettel tálaltak, leöntve egy kis keresztényi szósszal – ennyiben okosabb, mint a kommunisták –, de ettől még a mostani rendszer is rohadó és korrupt.

Molnár Róbert szerint a kormány nem foglalkozik az önkormányzatokkal, és nem érti a működésüket sem. Amíg az önkormányzat nettó finanszírozásában nincs annyi pénz, hogy felvegyenek a kommunális feladataik ellátására munkavállalókat, addig az önkormányzatok rászorulnak arra, hogy közfoglalkoztatottakként alkalmazzanak embereket. A kormány közben azt kommunikálja, hogy csökkent a közfoglalkoztatottak száma, mert olyan jól megy a gazdaság, hogy közülük sokan kiáramoltak a munkaerőpiacra. Közben, aki például beteg hozzátartozót ápol, rászorul arra, hogy ha kevés pénzért is, de közmunkásként dolgozzon, és az önkormányzat is rászorul arra, hogy őket foglalkoztassa. Azt mondja, már januárban tudták, amikor elkezdték nézni a költségvetést, hogy a leépítés a cél. „Semmi szociális érzékenysége nincs a kormánynak – vallja a polgármester –. "Egyetértek Juhász Gyulával, ez a mai kereszténység egy szenteltvizes pogányság” – mondta Molnár Róbert.

Úgy véli, a hatalom célja az volt, hogy közömbös, közönyös társadalmat hozzon létre, hiszen ez jól jön a rezsimnek, de káros a társadalom számára. Hiszi, hogy a hatalomnak előbb utóbb szembesülnie kell azzal, hogy van következménye annak, amit tett. "Az elmúlt tizenkét év eredménye, hogy idáig süllyedt a társadalom, morálisan, fizikálisan, anyagilag is egy megtört gerincű társdalom lettünk." Mint fogalmazott, pillanatnyi percemberkék dáridója zajlik a magyar politikával. "Hogy lesz így magyar jövő?" – tette fel hozzá a költői kérdést.

Hiszi, hogy társadalmi ébredések nagy krízisek után jöttek el, amikor a biztosnak hitt struktúrák összeomlottak, akkor az emberek elkezdtek gondolkodni. A világháború után három év alatt épült újra az ország, hiszen volt egy közös cél. Addig nem lesz semmi változás, amíg rá nem jönnek az emberek, hogy nem politikai struktúrák fogják megbillenteni ezt a beágyazódott, korrupt rendszert, hanem az emberek összefogása. Molnár Róbert szerint van egy nagyon jó mesterünk, egyéni és társadalmi szinten is, a Bukás. "Amikor pofára esünk, akkor azért el szoktunk gondolkodni", hogy merőben újat kell kezdeni. Az életet nem könyvekből fogjuk megtanulni, hanem a tőle kapott jó nagy pofonoktól. El fog jönni az idő, de nagyon-nagyon fájdalmas lesz – mondta Kübekháza polgármestere.

Az önkormányzati vezető, ahogy arról már júliusban is írt, elmondta, ellenzi, a főispáni és vármegyei elnevezéseket, amelyek újbóli használatát, több mint hetven év után, a kormányzat júliusban vezetett be. Szerinte ezzel a Fidesz csak kiröhögteti a közigazgatást, ezért Kübekháza hivatalos levelezésében nem is hajlandó használni ezeket az elnevezéseket. Szólt is a kollégáinak, nehogy önkormányzati levélben le merjék írni, hogy főispán meg vármegye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.