2022. szeptember 21., szerda

HA NEM LEHET MEGNYERNI A JELÖLTEKET, NEM KELL ÁRNYÉKKORMÁNYT CSINÁLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.09.20.


Már az is sokatmondó, hogy a DK “árnyékkormány” bejelentése után magyarázkodni kell. Ez a totális kudarc, a bukás egyértelmű jele. Egy árnyékkormány célja az, hogy izgalmat, reményt és hitet adjon, felrázza az ellenzéki érzelmű embereket, meggyőzze az országot, hogy van hiteles és kormányzóképes alternatíva. Ha egy árnyékkormány bejelentése után meg kell magyarázni, hogy kik és miért kerültek be, az már régen rossz. De ennél sokkal nagyobb a baj.

A DK arra hivatkozik, hogy megkeresett más ellenzéki pártokhoz tartozó jelölteket, akik szívesen vállalták, de a pártjuk nem engedte őket. Az is hülye, aki ezt elmondja. Mert ez azt jelenti, hogy a bejelentett névsor tartalékcsapat, a futottak még kategória, akik csak azért kerültek be, mert az igazi jelölt nem vállalta, vagy a pártja nem engedte. Ha az a cél, hogy kormányzóképes alternatívát mutassanak fel (mert ezerszer kimutatták, hogy a bizonytalanok azért nem szavaznak az ellenzékre, mert nem bíznak abban, hogy kormányzóképesek), akkor a tartalékkal nem lehet kiállni.

A bejelentett névsor nem is keltett katarzist, ellenkezőleg: ha eddig bárki azt gondolta, hogy Orbán esetleges bukása esetén van tekintélyes, hiteles, megbízható, szakmailag képzett emberekből álló alternatíva, akik ennél a dilettáns fasiszta bűnszervezetnél jobban vezetnék az országot, akkor most minden reményük elszállt. Ez a megyei III. osztályból toborzott nemzeti tizenegy az ellenkezőjét bizonyítja egy árnyékkormány céljának: azt a szilárd meggyőződést kelti, hogy nincs elfogadható kormányzóképes alternatíva. Ez súlyos károkozás. Ki érzi úgy, hogy e kormány alatt szeretne élni?

Ha nem lehet megnyerni (bármilyen okból) az árnyékkormány valódi jelöltjeit, akkor nem kell árnyékkormányt csinálni. Nem kell erőltetni az ötletet, mert nincsenek meg a feltételei, nincsenek meg az árnyékminiszterek. Olyanokkal nem lehet helyettesíteni őket, akik árnyékai az igazi jelölteknek, mert az ellenkező hatást vált ki. Ezt mondani kell? Tapasztalt politikusoknak magyarázni kell, hogy több kárt csinálnak vele, mint hasznot?

Aztán van itt más probléma is, amire szintén maga a DK hívta fel a figyelmet, örök érdemeket szerezve a kommunikációs agytrösztnek. Ez pedig az, hogy bejelentették: más ellenzéki pártok nem járultak hozzá, hogy a pártjukhoz tartozó személyek részt vegyenek az árnyékkormányban. Ez azért baj, mert normális legény nem számol be arról, hány leányzó kosarazta ki. Normális párt nem teregeti ki azt, hogy az ellenzéki pártok között ilyen rossz a viszony, és nem árulja el, hogy nem sikerült az árnyékkormány ötletét és felállítását jól előkészíteni, másokat meggyőzni, és arcra estek.

De az sem kelt szimpátiát, hogy ez a bejelentés a megkeresést visszautasító ellenzéki pártok feketítése, miközben semmit nem tudunk arról, hogy ki, mikor és miért, mire mondott nemet. Ez nem korrekt. Ilyet nem csinálunk, elvtársak. Mert lehet, hogy az elszektásodott törzsszavazóknak ez tetszik, és erősíti a belső kohéziót és a kiválasztottság boldog érzését, de a pártot bezárja saját szűk keretei közé, mert nem lesz vonzó mások (a még párton kívüliek és ellenzéki szavazók) számára. Nem kelt bizalmat, finoman szólva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.