2022. november 7., hétfő

A KSH SZERINT ELÉGEDETTEBBEK AZ EMBEREK - NÉZZE MEG, MITŐL SZÁMÍTHAT ITT VALAKI NYOMORULTNAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.11.07.


Az idén az előző évhez viszonyítva az élettel és az anyagi helyzettel való elégedettség is növekedett – állapította meg a KSH. A fene nagy boldogságot jelző számok közül a legalacsonyabb az anyagi helyzetre vonatkozó. Még így is túl magasnak tűnik azonban ahhoz képest, hogy még a hivatalos statisztika szerint is majdnem minden ötödik magyar kitett a szegénység kockázatának.


A magyarok élettel való elégedettségének átlagértéke az idén a KSH tájékoztatása szerint (az életszínvonalról szóló teljes kiadvány itt található) az előző évhez képest 6,5-ről 6,9-re, míg az anyagi helyzettel való elégedettségé 5,6-ről 5,9-re emelkedett (utóbbi a 4,8-tól 6,9-ig szóródó pontok átlaga). Leginkább a személyes kapcsolatokkal elégedettek az emberek, 7,6-es átlagpontszámmal. Ez egy olyan mutató, amiben nincs számottevő különbség az egyes korosztályok között.

Meghatározó tényezők
ElégedettségElégedetlenség
16-24 év55 éves vagy idősebb
Felsőfokú végzettségAlapfokú végzettség
FővárosbanKözségben él
Házas, házastársával együtt élHázas, de házastársával nem él együtt
TanulóEgészségügyi okból munkaképtelen
Magasabb jövedelmű háztartásban élAlacsonyabb jövedelmű háztartásban él
Forrás: KSH

A fiatalok és az idősek megítélése között az élettel való elégedettség tekintetében van a legnagyobb eltérés, 18 és 24 év között az átlagérték 7,5, míg 75 év felett 6,3. Az elégedettség persze függ az iskolázottságtól és a jövedelemtől is. A fenti táblázatban jól látható, milyen tényezők növelhetik, illetve csökkenthetik az egyéni boldogságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.