2022. november 1., kedd

JÖVŐRE 13 SZÁZALÉKOS NYUGDÍJEMELÉS JÖHET, KÉRDÉS, MIRE LESZ ELÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.11.01.


Szinte biztosra lehet venni, hogy januárban 13 százalék körüli mértékben emelkednek idehaza a nyugdíjak. Ez igen jól hangzik, csakhogy ez sem fogja fedezni a nyugdíjasok valós pluszkiadásait, hiszen ez az a korosztály, amelyik – az átlaghoz képest – a jövedelmének nagyobb részét költi élelmiszerre, rezsire és gyógyszerre. Már szeptemberben is gyorsabb volt a nyugdíjas infláció, mint az általános, s az olló várhatóan tovább fog nyílni. Nem véletlen, hogy a nyugdíjas érdekképviseletek nagyobb emelést követelnek, a szakemberek pedig sürgetik a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott nyugdíjas kosár felülvizsgálatát. Az emelés pontos számát akkor ismerhetjük meg, amikor a kormány közli, milyen inflációval dolgozza át a jövő évi költségvetést.


„Nyugdíjemelésnél mindig a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzését vesszük alapul” – közölte a minap az RTL kérdésére Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, utalva arra, hogy a már (költségvetési) törvényben foglalt 5,2 százalékos jövő évi emelés helyett 13 százalék körülire számíthatnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők 2023. januárjától. Hogy világos legyen a helyzet, hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi Inflációs jelentésében 13 százalék körüli inflációval számolt 2023-ra.

A miniszter ugyan azt is megemlítette, hogy a jegybank december közepén publikálja majd az idei utolsó Inflációs jelentését, s benne az idei utolsó éves inflációs becslését, ám – s ezt már mi tesszük hozzá – nehezen hihető, hogy a kormány megvárja. Annak ellenére sem, hogy akkor már nagyon pontos becslést tud adni az MNB a 2022-es éves inflációra, miután már a rendelkezésére állnak a novemberi – és ezzel az első 11 havi – tényadatok. De legkésőbb december végéig a Parlamentnek el kell fogadnia a nyáron kihirdetett törvényt váltó – a többi között az inflációra, mint sarokszámra épülő – átdolgozott/újraírt 2023-as költségvetést, s az újraszámoláshoz éppen úgy idő kell, mint a törvény elfogadásához, még akkor is, ha az sürgősséggel kerül a ház elé. A nyugdíjemelés mértéke pedig megegyezik a hatályos költségvetési törvényben rögzített inflációval...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.