2023. január 31., kedd

„EGY ENERGIASZEGÉNY ORSZÁG MIÉRT AKAR ENERGIAFALÓ AKKUMULÁTOR-NAGYHATALOMMÁ VÁLNI, MIKÖZBEN A MAGYAR ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL ÁZSIAI VENDÉGMUNKÁSOKNAK TEREMT MUNKAHELYEKET?”

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2023.01.31.



Győrffy Dóra közgazdász-professzorral, az MTA doktorával arról beszélgettünk: miért vakvágány, hogy a „Vas és acél országa” után most épp az „akkumulátorgyárak országa” leszünk.


Mi a gond az akkumulátorgyárakkal?

Az, hogy nemcsak környezetrombolóak, de a gazdasági felzárkózást sem segítik. Magyarország nem fejleszt akkumulátort, nem hazai kutatáson alapul a vállalkozás, nem itthoni cégeknek jelent bevételt, pusztán arról van szó, hogy ázsiai országok idetelepítik az akkumulátorgyártásukat. A globális értékláncokban mindig a gyártási folyamatoknak van a legkisebb hozzáadott értéke, a haszon általában a kutatás-fejlesztésben és az értékesítésben összpontosul. Ezek az üzemek értékes földeket vesznek el, amelyeket lehetne jobb célokra is használni. Az akkumulátorgyártás energiafaló ágazat - 40-60 kW óra energia kell 1 kW óra akkumulátorkapacitás előállításához - ugyanakkor Magyarország egy energiaszegény ország: vagyis a hiányzó energiát importálni kell. A Nemzeti Akkumulátor Stratégia szerint 30 százalékkal növekszik az épülő akkumulátorgyárak miatt Magyarország energiaszükséglete 2030-ra. Vagyis részben miattuk továbbra is kiszolgáltatottak maradunk az orosz energiának, vagy máshonnan kell behoznunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.