2023. január 16., hétfő

NINCS NAGYOBB KEGYELETSÉRTÉS, MINT AMIKOR A DIKTÁTOR ÚGY BÚCSÚZIK AZ ESKÜDT ELLENFELÉTŐL, MINTHA “HARCOSTÁRSAK” LETTEK VOLNA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.01.16.


Orbán Viktor úgy búcsúztatta a Facebook oldalán Tamás Gáspár Miklós filozófust, rendszerének és személyes politikai pályájának egyik legnagyobb kritikusát, mint valami “harcostársat”. Azt írta: “Elment a régi szabadságharcos.” De TGM nem “régi” szabadságharcos volt, hanem egész életében az volt. Halála előtt is szabadságharcos volt, Orbán és fasiszta diktatúrája ellen vívta az aktuális szabadságharcát. Ebben a felállásban Orbán volt a zsarnok, TGM pedig vele szemben a szabadságharcos.


Orbán szövege csalárd, hamis és hazug, mint az egész élete. Azt sugallja, mintha TGM csak régen lett volna szabadságharcos, s mintha ők ebben társak lettek volna. De Orbán soha életében nem volt szabadságharcos, hanem egy helyezkedő, karrierista, aki megérezte a rendszerváltás előszelét, és amikor már semmi kockázata nem volt, a rendszerváltás oldalára állt. Az, hogy soha nem volt szabadságharcos, sem elvszerű demokrata, mint Tamás Gáspár Miklós, abból is nyilvánvaló, hogy ő döntötte meg azt a demokratikus rendszert, amelyért TGM szabadságharcosként küzdött.

Egy igazi szabadságharcos, mint amilyen Tamás Gáspár Miklós volt (és igazi harcostársai, akik közé Orbán soha nem tartozott), soha nem lesz fasiszta diktátor, soha nem lesz a szabadság ellensége és ellenfele. Orbán kegyeletsértő arcátlansága az, amikor olyan hatást próbál kelteni, mintha ő és TGM egyformán szabadságharcosok, “harcostársak” lettek volna, s mintha TGM nem harcolt volna éppen ő ellene és a diktatúrája ellen. Orbán hazug “búcsúja” nem egy politikai ellenfélnek adott tisztelet, hanem meghamisítja az elhunyt egész életét és értékrendjét. Megpróbálja semlegesíteni őt.

Tamás Gáspár Miklós emberi nagyságához Orbán nem ér fel, és az arcátlansága nem rántja sárba őt, csupán őt magát minősíti. Ő egy igazi farizeus, aki megöli a prófétákat, utána pedig meszeli a sírjaikat. Orbán Viktor egy sötét gazember, aki nem tiszteli még a holtakat sem. Aki a legkevésbé lepődne meg ezen, az éppen Tamás Gáspár Miklós lenne. Orbánt ő Magyarország elpusztítójának tartotta, nem pedig “harcostársának”. Tamás Gáspár Miklós antifasiszta volt, Orbán pedig egy fasiszta. Tűz és víz, tézis és antitézis. TGM finom polgár, értelmiségi, Orbán egy lumpen, tahó, bunkó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.