2023. január 2., hétfő

SZELE TAMÁS: MINDEGYIK HÁBORÚBAN HAZUDIK MINDENKI

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2023.01.02.


Indul az új év, indul a munka, ráadásul egy jó nehéz feladattal, ugyanis arra kéne rájönni, mi a csoda történt Makijivkában. Egy biztos: igen pontos találat rombolt porig egy iskolaépületet december 31-ről január 1-re virradó éjjel, helyi idő szerint 00:01-kor, melyben ez idő tájt persze nem tanulók tartózkodtak, hanem orosz katonák.

Körülbelül ez az, amiben az összes forrás egyetért, minden egyéb kétséges. Megpróbálom bemutatni, miért is, de előbb lássuk az általános helyzetet.

Makijivka (mármint magyarul, ukránul Макіївка, oroszul Макеевка) önálló városnak számít, bár tulajdonképpen Donyeck északkeleti elővárosa. Alapították 1690-ben, teljes lakossága 343 158 fő volt 2019-ben, tehát nem kisváros. Itt érte találat a 19-es számú ipari szakközépiskolát, melyben frissen mozgósított orosz erők voltak elszállásolva, járműveikkel és nem kevés hadianyaggal együtt. Hogy mi találta el az épületet? Még ebben sem képesek megegyezni a források, egyesek szerint HIMARS, mások szerint M777-es, 155-ös kaliberű tüzérség, ami a vidéken csak az ukrán erőknek van, nekik is az Egyesült Államoktól.

Hány áldozattal kell számolnunk? Nos, itt kezdődik a bonyodalom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.