2023. március 2., csütörtök

„HATÁROZZA MEG, MI A MAGYAR!”

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2023.03.02.


„Ez fasizmus, ez fasiszta beszéd… Határozza meg, mi a magyar!” – hördült fel a közönség egyik tagja kedd este a Benczúr hotelben, ahol az érdeklődők Éber Márk Áron és Nyírő Zsanna Jozefa szociológus és Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus beszélgetését kísérhették figyelemmel, míg a negyedik résztvevő, Boldogkői Zsolt molekuláris biológus online jelentkezett be az eseményre. A gyorsan elsimuló affér (félreértésről volt szó) is jól mutatta, amivel Pogátsa, az est moderátora kecsegtette a közönséget: itt bizony komoly és megosztó kérdésekről is szó lesz.

A mostani beszélgetésen, ami a Friedrich Ebert Stiftung Budapest és az Új Egyenlőség magazin közös sorozata, az Észlelések és valóság első rendezvénye volt, a részvevők arra a kérdésre keresték a választ, hog miért olyan az ember, amilyen, és hogy mennyi szerepe van mindebben a géneknek, és mennyi a szocializációnak. A válaszadás sikerült is, meg nem is.

Aki megmondja a tutit, az gyanús

A nagyjából egyórás beszélgetésen nem sikerült egyszerű választ adni arra, hogy miért olyan az ember, amilyen: ahogyan Éber fogalmazott, erről nagyon sok mindent nem tudunk még, ezért érdemes onnan megközelíteni a kérdést, hogy vajon mi az, amiben biztosak lehetünk. Három olyan dolgot sorolt fel, ami szerinte egészen biztosan nem létezik: nincs lopás-, szorgalom- vagy tehetséggén, aki pedig nagyon biztos a dolgában, és meg tudja mondani a tutit, az ezen a területen inkább gyanús, mint meggyőző...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.