2023. április 29., szombat

KÉT NŐ ORBÁN VIKTOR ÁRNYÉKÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2023.04.29.


Most kezdjem szidni Novák Katalint? Vagy éppen Varga Juditot? Ugyan már: mi közük van nekik ahhoz, hogy Budaházy György terrorista kegyelmet kapott. Nyilvánvalóan semmi. Illetve formálisan persze igen: az elnöknek kell előterjeszteni, a miniszternek ellenjegyezni.


Igen, előfordulhatna, hogy olyan elnöke, minisztere van Magyarországnak, aki nem hajt végre minden utasítást, de az egy másik Magyarország lenne. Az a másik Magyarország, amúgy igenis létezett, még azokban az időkben, amikor hittünk a rendszerváltás megváltó erejében. Hadd utaljak a Horn-kormány idejére, amikor néhány miniszter lelkiismereti okokból visszaadta megbízatását (Bokros-csomag). Pedig hát az messze nem volt – erkölcsileg – ilyen horderejű eset; ott ugye csak arról volt vita, hogy így kell-e megmenteni az országot a csődtől. De volt rá eset, hogy azért mondott le valaki – Kósáné Kovács Magda –, mert a betegek érdekeit másként értelmezte, mint a pénzügyminiszter.

De most miért várok én ilyen lépést egy köztársasági elnöktől? Eleve nincs abban a helyzetben, hogy megtegye, hisz' a mostani pozícióját nem a köztől, nem a köztársaságtól nyerte, hanem magától Orbán Viktortól. Mint ahogy Varga Judit is, az igazságügyi tárcát. Ők nem az országnak esküdtek fel, nem a mi, állampolgárok szolgálatát vállalták el, ők azt a karrierlépcsőt választották, amit a mindenható miniszterelnök eléjük tolt. Utasították volna vissza? Miért tették volna? Miért ugranának el egy ilyen óriási lehetőség elől? Tegyük a szívünkre a kezünket: mi sem tettük volna. Nem tettük volna, hisz' ez olyan ugrás a személyes pálya ívében, amilyenre soha többé nem lenne esély...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.