2023. április 29., szombat

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2023.04.26.


A SZERK.


A SZERK.
Visszadobta kenyérrel

A Sándor-palota megvédte a magyar népet. De nem! Nem is a derék palota védte meg a magyar népet, hanem maga Novák Katalin személyesen. Kitől védte meg, muszkától, ukrántól, Brüsszeltől? A magyar kormánytól. De nem! Nem is a kormánytól, hanem önmagától: a népet a néptől.

A SZERK.
A kezes bíróság

A minap az Alkotmánybíróság megint elhessegette a küszöbéről a CEU-t. Ez volt a testvérek közt is negyedik alkalom, amikor az AB nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván semmi szín alatt foglalkozni ezzel az üggyel, amelynek méltányos, igazságos és logikus megoldása aligha lehetett volna más, mint annak a kimondása, hogy az ún. lex CEU, az egyetem elüldözése ellentétes volt a magyar Alaptörvénnyel.

PUBLICISZTIKA

VÁRHEGYI ÉVA
A Gólem életre kelt
Az MBH Bank születésnapjára

Mire megszoktuk az újonnan kreált pénzügyi konglomerátumra a Magyar Bankholding elnevezést, már el is felejthetjük, a régebb óta belénk ivódott MKB és Takarékbank nevekkel együtt. A Budapest Bankra pedig lassan már nem is emlékszünk: azt már egy évvel ezelőtt bekebelezte a csak most nevét vesztő MKB. Április 30-án a takarékszövetkezetekkel és az FHB-val felhizlalt Takarékbank-csoportot is elnyeli a kisgömböc, az így létrejövő nagybank pedig MBH Bank Nyrt. néven működik tovább.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2023/17.

Malina János zenetörténész olvasói levele Schiff András lemezéről és az erről szóló kritikánkról

BELPOL

INTERJÚ
„Inkább mérsékelt reformernek mondanám”
Perintfalvi Rita teológus Ferenc pápáról és a Magyar Katolikus Egyházról

Ismét Budapestre látogat Ferenc pápa, akinek az üzeneteit a Magyar Katolikus Egyház csupán szelektíven hallja meg. Mi az a politikai kereszténység, fenntartható-e a cölibátus, és mitől fogadta újonnan a szívébe a fideszes szélsőjobb a „demens vénember” szentatyát? Az egyházon belüli zaklatásokat kutató teológust kérdeztük minderről.

MAGYARORSZÁG A KÁBÍTÓSZEREK FOGSÁGÁBAN
Csak a korbács

Arról, hogy növekszik-e a drogfogyasztás Magyarországon, melyik kábítószeré, mennyivel, és hányak éle­tét teszi tönkre a szerhasználat, legfeljebb sejtéseink lehetnek. Az Orbán-kormányok módszeresen leépítettek minden ezzel és az ártalomcsökkentéssel foglalkozó intézményt és kezdeményezést, három éve pedig már drogstratégiája sincs az országnak.

A SVÁJCI FARKAS ÜGYE: RENDSZERHIBA VAGY A NAGY SZÁMOK TÖRVÉNYE?
Ez meglőtte, az hazavitte

Háromszor annyi sportvadász van ma Magyarországon, mint a hatvanas években, s a számuk évről évre nő. A tanfolyamokon a NER-lovag mellett 17 éves gimnazista és természetjáró informatikus is ül. Vajon mi történne, ha ezt a sportot betiltanák?

KÜLPOL

MIRE JÓK AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓK ÉS MIRE NEM?
Présidő

A magyar kormány óriásplakátokon hirdeti, hogy az Orosz­ország elleni szankciók nem működnek, de ez nem igaz. Az orosz gazdaság valóban elkerülte a látványos összeomlást, de hosszú távon a Kreml mozgástere egyre korlátozottabb, ami pedig a háború alakulására is hatással lehet.

KÖNYV

KÖNYVMELLÉKLET - INTERJÚ
„Tele van csodákkal”
Paul Weisz-Carrington grafikus-festő

Leonora Carrington, a szürrealista festőnő szürrealista regénye, A hallókürt első magyar kiadása hamarosan megjelenik nálunk is. Ennek apropóján beszélgettünk a szerző fiával, a könyv illusztrátorával a többi közt arról, hogy milyen egy Európából menekült, keresztény-zsidó művészcsaládban felnőni az 50-es évek Mexikójában.

KÖNYVMELLÉKLET - A JUNG-ÖSSZKIADÁS AKTUALITÁSA
Emberi fény

Lassan teljessé válik Carl Gustav Jung műveinek több mint húszkötetes összkiadása a Scolar Kiadónál. A vállalás nagyságát mutatja, hogy a sorozat első tagja 2003-ban jelent meg, az utolsó pedig 2027-ben kerül majd az olvasók elé.

KÖNYVMELLÉKLET
A retró mint korstílus
Czene Béla és Mácsai István festészetéről

A félmúlt festői, félig elfeledve. Nagy kérdés, hogy valóban van-e mit rehabilitálni, és mindehhez elég-e meglovagolni a Kádár-nosztalgiát.

KRITIKA


KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Mindenen túl
Leonora Carrington: A hallókürt

Alig tudunk felsorolni olyan ismert regényeket, amelyeknek idős nő a főszereplője.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
A kegyetlenség iskolája
Bodó Béla: A fehérterror

A történelmi Magyarország összeomlása után az egymást követő hatalomváltások rendkívüli indulatokat hoztak a felszínre.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Ölni vagy szeretni
Aaron Blumm: Ki ölte meg a Török Zolit?

A címben feltett kérdésre ki-ki másként fog válaszolni. Aaron Blummnak (akinek a polgári neve nem titok – Virág Gábor –, és a Vajdaságban él) sikerült egy teljesen egyedi könyvet előállítania, amelynek mindegyik – kereken 500 – példánya unikális.

SZÍNHÁZ
Csupa áldozat
Médeia

A Médeiát Kr. e. 431-ben mutatták be először Athénban és csúfosan megbukott, indítja útjára a monodrámát Karsai György, a magyar klasszika-filológia, színháztörténet és irodalomtörténet professzora. Rövid ismeretterjesztő kiselőadást tart a dráma hátteréről, egyebek közt arról, hogy hőseink hogyan szerezték meg az aranygyapjút Peliász király számára. Beszéde kihangosítva szól a fogadótérben, és akkor is, amikor a nézőtéren elfoglaljuk a helyünket.

LEMEZ
Séta a múzeumban
John Foxx: The Arcades Project

„Az engedelmes zene a legunalmasabb a világon” – nyilatkozta nemrég az idén 75 éves John Foxx.

TÉVÉSOROZAT
GeneFizz
Florida Man

Ki mondta, hogy véget értek a 70-es, 80-as évek?

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Béke van”
Sebestyén Aba színész, rendező

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagjával a társulat helyzetéről, a Yorick Stúdió működéséről, a román színházi hagyományokról és a legújabb rendezéséről beszélgettünk, de szóba került az elmagányosodás, a hit és a múlt feldolgozhatósága is.

RÉS A PRÉSEN
„Mindenkinek máshogy jó”

Gryllus Dorka színész

FILM

INTERJÚ
„Ő csak fülelt”
Paula Kahumbu etológus-természetvédő

Az elefántok titkai című négyrészes dokumentumsorozat élőhelyeik szerint mutatja be az elefántokat. Interjúalanyunk a Wildlife Direct vezetője, az egyik legismertebb afrikai természetvédő, aki több mint harminc éve foglalkozik az állatokkal, a sorozat elkészítésében pedig íróként és műsorvezetőként is részt vett. A klímaváltozásról, Attenborough-ról és persze az elefántokról kérdeztük őt.

TÉVÉSMACI
Perecet égy, jó lovam!

Amikor Sztupa és Troché sellőkkel szeretkeztek, szerelem volt az a javából, nem lehetett megszökni előle, elébe kellett inkább menni.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A vak, aki nem akarta látni a Titanicot

Ez valami egészen más. Nem látvány – tapasztalat.

VISSZHANG: LEMEZ
Farkas Gábor – Chopin: Piano Concertos Nos. 1&2

A 42 éves zongoraművész ezúttal Chopin mindkét zongoraversenyét rögzítette a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Vásáry Tamással.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
A diplomata

A politikusokban az a legjobb, hogy szépek.

VISSZHANG: LEMEZ
Calvin Johnson: Gallows Wine

Calvin Johnson olyan under­ground legenda, aki nem a balszerencse kegyetlen játéka, hanem saját akarata miatt maradt kevesek kedvence.

VISSZHANG: KÖNYV
David Dolenský: Erdő­járó Rúfusz

A természetjárás egyszerre kaland, felfedezés és kikapcsolódás, ehhez csinál kedvet ez az egyszerű történet, amely a cseh szerző saját festett illusztrációival együtt kel életre.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Kedves Edward

A gyász olyan témája a filmeknek/sorozatoknak, amelyről nagyon nehéz kijelenteni, hogy Jolly Joker lenne, mégis az.

VISSZHANG: LEMEZ
Everything but the Girl: Fuse

A 2000 óta tetszhalott duónak talán a kényszerű bezártság adta az ötletet, hogy új, közös albumot adjon ki.

VISSZHANG: KÖNYV
Linn Skåber
A szél most a legigazabb – Időskori monológok

A betegápoló túl durván törli ki a rá bízott beteg fenekét, hülye helyzet, mindenki szarul érzi magát.

ZENE

MI A KOTTA?
Cenzori orrszenzor

Klasszikus zenei programajánló a 2023/17. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/17.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/17.

Rövid hírek: tégla, viking, bogár...

Snoblesse Oblige 2023/17.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/17.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK

GYÓGYULÁS ÉS TRAUMA A ZÁRT OSZTÁLYOKON
„Valóságérzékelése megváltozott”

Más európai országokkal összevetve a hazai pszichiátriákon kiugróan magas a zárt osztályon kezelt betegek aránya, noha a pszichiátria világszerte az emberarcúbb ellátási formák felé tart. A zárt kórházi ajtók mögött még mindig előfordulnak visszaélések.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Albánia bronzkora fehér folt volt”
Gyucha Attila régész és William A. Parkinson múzeumi kurátor Európa első királyairól

Különleges kiállítás nyílt márciusban a chicagói Field Museumban: a tárlat 11 kelet- és délkelet-európai ország régészeti örökségét mutatja be az újkőkortól a vaskorig. A páratlan eseményt a békéscsabai származású Gyucha Attila, a University of Georgia professzora és William A. Parkinson, a Field Museum kurátora álmodták meg.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Indul a spárgaszezon!

Kókusztejes, currys spárgaleves

LOKÁL


HELYRAJZI SZÁM
A Karolina úti buszvégállomás

Az 1932. január 25-én indított 12-es busz a Boráros tértől a Vígszínházig közlekedett a Nagykörúton, vagyis olyan útvonalon, ahol akkor már több mint negyven éve villamos is járt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.