2023. május 31., szerda

DEMOKRÁCIÁBÓL KASZÁRNYAKAPITALIZMUS

MÉRCE
Szerző: SCHEIRING GÁBOR
2023.05.31.


A napokban kijött friss Freedom House Nations in Transit jelentés szerint Magyarországon a demokratikus intézményrendszer maradékának minősége gyengébb, mint Albániában, Észak Macedóniában (még jó, hogy időben befogadtuk Gruevszkit), vagy Szerbiában. Mellesleg Magyarország 2020 óta nem demokrácia az FH szerint. A jelentésből ugyanakkor nem derül ki, hogy mi is zajlik a mélyben. Erről szól ez a gyorselemzés.


A jelentéséből ismerős kép rajzolódik ki. Magyarország egyre inkább bezárkózó, magára maradó autoriter rendszer.

Az FH szakértői szerint tavaly a demokratikus intézményrendszer minősége gyorsabban romlott, mint bármely más volt szocialista országban, Oroszország kivételével. Példának okáért, Albániában volt vezető tisztviselőket börtönöznek be korrupcióért, ezzel szemben Magyarországon a végrehajtói maffia elleni per egy szűk körre koncentráló kirakatper. A Rogán felé vezető szálak tabusítva vannak, a legfontosabb szereplők a közhatalom védelmét élvezik.

Az autoriter bezárkózás megnyilvánul abban is, hogy Magyarország az egyetlen EU-s tagország, mely látványosan nem hajlandó világosan állást foglalni az orosz agresszióval szemben. Nem mintha az amerikai külpolitika a demokrácia feltétlen barátja lenne. A katasztrofális afganisztáni beavatkozástól kezdve az iraki háború igazolására behazudott vegyi fegyvereken át a latin-amerikai diktátorok és katonai puccsok támogatásáig lehetne sorolni az eseteket, ahol az amerikai birodalmi építkezés aláásta a demokráciát. De ettől függetlenül nem lenne nehéz világosan állást foglalni a véres orosz imperializmus ellen, az ukrán nép önrendelkezése és élethez való joga mellett. Ezt a magyar állampárt mégsem hajlandó megtenni. Ráadásul a térségben több ország túljutott az autoriter-populista hullám legsúlyosabb részén, pl. Csehország és Szlovénia nemrég kiszavazta a jobboldali populistákat a hatalomból. Ezzel szemben a magyar demokratikus intézményrendszer teljesen összeomlott, ahogy a lenti ábra mutatja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.