2023. június 21., szerda

A RÉTVÁRI-KÖR 8,7 MILLIÁRDOT HASÍTOTT KI AZ ÁLLAMBÓL – ITT A KDNP–CISZTERCI-SZTORI FOLYTATÁSA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2023.06.21.


Ha a Vatikán nem kezdett volna vizsgálódni a zirci apátságnál, talán soha nem derül ki, mennyire összeépült a ciszterci vezetés Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes holdudvarával. Nem állítjuk, hogy a szerzetesi hátterű Familiare Társadalomszervező Központ volt a KDNP-s politikus „zsebe”, azt viszont igen, hogy az egyházi entitást nagyon is evilági célokra használták. A „cég” szerves része lett annak az alapítványi-egyesületi hálózatnak, amely az elmúlt években legalább 8,7 milliárd forintnyi pénzt/vagyonelemet – például hét értékes ingatlant – húzott le az államról. Tényfeltárásunk második része.

A Zirci Ciszterci Apátság vezetőinek felfüggesztéséről szóló cikkünk első felvonását azzal zártuk, hogy a Róma által kezdeményezett pénzügyi átvilágítás elérheti a nagypolitikai szférát, sőt „mérföldkő lehet az állam és az egyház széjjelebb választása ügyében”. És máris történt valami. Részletes írásbeli kérdéssorunkkal még két hete, június 6-án kerestük meg az érintetteket, köztük a szerzetesi főnökség és Rétvári Bence közös bizalmasát, a nyitóképünkön szereplő Drabos Erik Kasszián ügyvédet. Azt értettük, hogy a korábbi ciszterci elöljáró őt bízta meg a belső egyházi jogi személyként (rendi vállalkozásként) jegyzett Familiare Társadalomszervező Központ igazgatásával – azt viszont nagyon nem, hogy miért az apátság épületében lelt székhelyre az ugyancsak milliárdokat forgató, szintén Drabos által menedzselt Magyar Vezetőképző Alapítvány, amely viszont teljesen privát érdekeltség.

Hivatalos választ ugyan nem kaptunk az ügyvédtől, ám első írásunk után a bírósági civil nyilvántartásban is megjelent, hogy június 8-i dátummal – tehát két nappal kérdéseink elküldése után – kiköltöztették Zircről a vezetőképzőt; az új bázis az a budai, Aga utcai ingatlan lett, amelyet két éve ingyen biztosított a kormány a magánalapítványnak. Ezzel tehát fizikailag máris széjjelebb választódott az egyház és az állam (pontosabban: a költségvetési forrásokból gyarapodó Rétvári-kör)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.