2023. június 22., csütörtök

AZT LÁTOM, HOGY A KORMÁNY SAJÁT FORRÁSBÓL JELENTŐS PEDAGÓGUS-BÉREMELÉST NEM TUD, NEM AKAR TENNI

TELEX
Szerző: SUDÁR ÁGNES
2023.06.22.


A státusztörvény biztosan nem teszi vonzóbbá a pályát, és az is kijelenthető, hogy a pedagógushiány, amely most is nagy, még jelentősebb lesz – mondta Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Telexnek. Horváth előrelépésnek nevezte, hogy a törvény márciusi első változatán annyit sikerült puhítani, hogy szerinte nem lesz rosszabb a tanárok státusza, mint eddig volt. A tanárok felmondása komoly működési problémákat okozhat az iskolákban, előfordulhat, hogy csoportokat kell összevonni, nem lesznek délutáni foglalkozások, csökken a színvonal. A béremelésre ugyanakkor nem lát szeptemberig valós esélyt, és szerinte a kormány által saját erőből ígért emelés sem teszi vonzóbbá a pályát.


A státusztörvény véglegesnek tekinthető tervezetéről, amelyet pénteken rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalt az Országgyűlés, Horváth Péter azt mondja, olvasta, ismeri, de minden változtatást betű szerint nem tudna visszamondani. A lényeg szerinte az, hogy legalább annyit sikerült megakadályozni, hogy a márciusi, eredeti szöveg legfájóbb részeit kivették, és a pedagógusoknak nem lesz rosszabb a státuszuk, mint előtte volt.

„Hisz a cél elvileg az volt, hogy a pedagóguspályát vonzóbbá tegye az állam. Legalábbis ezt kommunikálták.”

Horváth Pétert 2014-ben választották meg a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar élére, aminek az összes, állami iskolában tanító tanár automatikusan a tagja. A kamarákhoz hasonló szervezet létrehozásával a kormány nem titkolt célja az volt, hogy a szerinte csak a pedagógusok kisebb részét tömörítő és politikai szerepben fellépő szakszervezetekkel szemben legyen egy olyan tárgyalópartnere, amelyre szakmai kérdésekben lehet hivatkozni. A várakozásokkal ellentétben a Nemzeti Pedagógus Kar és annak elnöke nem lett a kormány bólogató Jánosa, több ügyben bírálta a kormány intézkedéseit, de igaz az is, hogy radikálisan nem lépett fel. Ezt nem is teheti meg, mivel a kar nem hagyományos értelemben vett érdekképviselet, csak véleményezési, javaslattevő és ajánlási feladatokat láthat el.

Nézzük csak az apró betűt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.