2023. július 14., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.07.12.


A SZERK.


A SZERK.
Észrevétlenül


Július 10-én, hétfő délután Vilniusban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, Erdoğan török elnök és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök közös tájékoztatón jelentették be, hogy Törökország nem akadályozza tovább Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez: a török parlament, a Nagy Nemzetgyűlés július 27-ig jóváhagyja az új tag belépését. Hogyan jutottunk el idáig?

A SZERK.
Rókázunk


Orbánnak valahogy nincs szerencséje Hadházy performance-aival. Négy éve is, amikor épp arról a szép magyar sikerről igyekezett beszámolni a parlamentnek, hogy „sikerült olyan bizottsági elnököt választanunk” az EU-ban, aki majd aztán… hogy majd aztán mi, azt sajnos sosem tudhattuk meg.

EGOTRIP

EGOTRIP
Vajda Mihály: Szókratész, a ki(nem)végzett

Újra „itthon”

Mintha csengettek volna…
– Szókratész!! Hát te hogy kerülsz ide? Hetek óta nem hallok rólad semmit – de már nem izgultam, megszoktam eltünedezéseidet, s különben is, neked semmi bajod nem történhet –, s egyszer csak megint itt, a Kavics utcában… Éppen itt… Na, kerülj beljebb! Nem volt baj a határon? Migránsnak nézhettek volna.

PUBLICISZTIKA

BENCE ERIKA
Cibere

Lehet-e egy autokrata rendszerben semlegesnek maradni?

Van, ahol keszőcének hívják, Észak-Magyarországon kiszinek, a keleti tájakon ciberelevesnek nevezik az erjesztett korpa levével savanyított csorbát. Székelyföldön – s általában a balkáni gasztronómia közelségében – megkülönböztetik a „szupá”-nak nevezett levest a testesebb, sűrűbb „csorbá”-tól. A korpa „mekinje”, ez könnyen kideríthető, de ha a cibereleves szerb megfelelőjét is hasonló módon, internetes kutakodással szeretnénk beazonosítani, pórul is járhatunk.

TÁBOR ÁRON
Bezáródó kapuk

A pozitív diszkrimináció tündöklése és bukása Amerikában

Egy évvel a vitatott abortuszhatározat után az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága újabb jelentős kultúrharcos ügyben bírálta felül saját korábbi ítélkezési gyakorlatát. A faji alapú pozitív diszkrimináció betiltása alapvetően forgatja fel az állami és magánmunkaadók, egyetemek, szervezetek felvételi gyakorlatait. Az ítélet nyomán a sokszínű és igazságos Amerika elérésének reménye még távolabb kerül.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Hszi Csin-ping hálás lehet Zelenszkijnek”
Edward Luttwak hadtörténész, stratégiai gondolkodó, politikatudós

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta a művelt világ idegesen tekintget Peking felé: felbuzdulva Putyin bátorságán, nekimegy-e Kína Tajvannak? Meddig érnek Hszi Csin-ping ambíciói, és mire lehet képes a Dél-kínai-tengeren? A Magyar Narancs a stratégiai tudományok élő legendáját kérdezte.

BELPOL

ELLENÁLLNA A MODELLVÁLTÁSNAK A ZENEAKADÉMIA
Kiénekel a kórus


Pénzszűkében van és rektorcsere előtt áll a Zeneakadémia. Csakhogy a kormányzat ki akarja csavarni a szenátus kezéből a döntés jogát.

KÍNAI KATÓDGYÁR ÉPÜL ÁCSON
Elektródot ringó mezők


A kormány akkutébolyának legújabb áldozata a mintegy 7 ezer lakosú Komárom-Esztergom megyei település. A kínai Huayou cég 100 hektáron létesít veszélyes üzemet Ács közvetlen közelében. A földterület egy részét az egykori V. kerületi fideszes ingatlanbizniszek kétes figurája adja el a kínaiaknak. Azt, hogy miért pont oda települ a gyár, senki nem érti, a lakók félnek, a polgi sunyít, az országgyűlési képviselő, Czunyiné a szemükbe röhög.

A DIÓSGYŐRI VÁR REKONSTRUKCIÓJA
Várakozó álláspont


A Fidesz találta ki, most pedig a Fidesz hátráltatja a miskolci látványosság újjáépítését. Már a hatodik szakvélemény mondta ki, hogy több pénzre van szükség, de egyelőre csak az látszik, hogy a helyi Fidesz rá akarja égetni az ellenzéki önkormányzatra a torzóként álló vár ügyét.

KI SZÁMÍT MA VAGYONOSNAK MAGYARORSZÁGON?
Szegény gazdagok


A magyar társadalom elszegényedését az is jól mutatja, hogy az igazán vagyonos réteg megdöbbentően szűk. A hazai statisztika szerint már egy aldis pénztáros is jómódúnak minősül.

KRITIKA

KÖNYV
Az utolsó szál

Annie Ernaux: A hely / Egy asszony

Ernaux A hely című regényében így határozza meg írói alapállását: „Természetes gesztussal választom a lehető leglaposabb stílust, ugyanazt, amelyet annak idején a legfontosabb eseményekről beszámolva szüleimnek írott leveleimben használtam.”

KÖNYV
Menedékhegy

Paolo Cognetti: A magányos farkas boldogsága

A negyvenéves Fausto írónak vallja magát, ám évekkel korábban megjelent egyetlen, sikertelen könyve óta semmit nem adott ki. Most a félresikerült párkapcsolata, de leginkább talán önmaga elől menekülve érkezik meg gyermekkorának egyik fontos helyszínére, a kis hegyi faluba, Fontana Freddába, hogy szakácsként dolgozzon a helyi sípálya hüttéjében.

KIÁLLÍTÁS
Cím nélküli képek

Kim Corbisier: Je marche dans la rue (Az utcán sétálok)

„Megyek az utcán. / Teljesen egyedül vagyok. / Visszagondolok a tegnap estére, amikor elhagytam az exemet. / Megyek tovább egyedül, és fáj” – szenvtelen hangon mondja a szavakat egymás után a művész, mindenféle sallang és színpadiasság nélkül a Kim’s street (Kim utcája) című ötperces videóinstallációban.

KONCERT
Négyes rétes

Dés András Strudel

Lemezre mutató koncertet adott Dés András kvartettje, amellyel az együttes néhány napos stúdiózására tette fel a koronát az Opusban.

LEMEZ
Csillagok útján

Meshell Ndegeocello: The Omnichord Real Book

Éppen harminc éve annak, hogy egy kivételesen tehetséges egyedi hangú, egyszerre politikus és merészen kihívó (queer nézőpontból fogant) dalokat szerző és előadó basszusgitáros akkori formában leírt nevét, a Me’Shell NdegéOcellót megismerte a világ.

LEMEZ
Harmadik esély

Foo Fighters: But Here We Are

A pandémia alatt is jelentős pörgés volt a Foo Fighters háza táján.

KÖNYV

INTERJÚ
„Teknősbékát pórázon”

Földényi F. László író, esztéta

Új könyve egyetlen szálra fűzi fel a guillotine, a párizsi bulvárok, a fotográfia és az agyatlanító gép történetét. Olyan, mint egy szereplők nélkül hömpölygő regény.

FILM

INTERJÚ
„Az emberek nem változnak”

Michele Placido filmrendező, színész

Történelmi krimibe csomagolt társadalmi tablót tett a filmvászonra egy lázadó szellemű festőzseniről, aki betéve tudta az Újszövetséget és Isten arkangyalának nevezte magát, de egy rossz hírű alak volt. A Caravaggio árnyéka rendezőjét Rómában értük utol.

TÉVÉSMACI
A vadjuhok lázadása


Amikor Sztupa és Troché világ körüli útra mentek, már a felkészüléshez is homlokegyenest ellentétes alapállásból fogtak hozzá.

VISSZHANG

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Sivatagi rejtélyek


A sorozatok egyre gyakoribb mellékszereplője az a nőrokon, akinek valószínűleg elment az esze.

VISSZHANG: LEMEZ
Jim Bob: Thanks for Reaching Out


A 90-es évek elején a Carter the Unstoppable Sex Machine rövid ideig a legsikeresebb brit zenekarok közé tartozott.

VISSZHANG: FILM
Családban marad


Anyuka pszichodrámacsoportot vezet a börtönben, beleszeret az egyik éppen szabaduló elítéltbe.

VISSZHANG: KÖNYV
Kovács Rita: Aranymetszés


Egy különös, távolságtartó, mégis felforgató erejű szerelem első évét beszéli el a kisregény.

VISSZHANG: LEMEZ
Noel Gallagher’s High Flying Birds: Council Skies


Az utóbbi években egy kicsit eltűnt Noel Gallagher a reflektorfényből, amelyben inkább öccse, Liam lubickolhatott kedvére.

VISSZHANG: LEMEZ
María Dueñas: Beethoven and Beyond


A kadencia a versenyművek azon szakasza, amikor a szólista bemutatja virtuozitását.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Dolores pokla


Együk meg a gazdagokat! – Dolores Roachnak és hibbant udvarlójának, Luisnak ez nem amolyan politikai szlogen, hanem a véres valóság.

VISSZHANG: KÖNYV
Anna Czerwinska-Rydel: Minden stimmel

A komolyzene világába ilyen különös látványt nyújtó könyv még biztosan nem kalauzolt.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/28.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/28.

Rövid hírek: fehér, lassú, meleg...

Snoblesse Oblige 2023/28.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/28.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

ZENE

RÉS A PRÉSEN
„A közönség minden rétege”


Kelemen Barnabás hegedűművész, fesztiválgazda

MI A KOTTA?
Beborít a babér


Klasszikus zenei programajánló a 2023/28. hétre

LÉLEK

INTERJÚ
„Rávillognak, rádudálnak”

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő a gyorshajtásról

Egy ámokfutó gyilkos 137 kilométer per órás sebességgel gázolt halálra egy 26 éves kerékpárost az Árpád hídon. Az extrém gyorshajtókkal szemben a rendőrség tehetetlennek tűnik – pedig a megrendszabályozásukra lenne módszer. Milyen jogalkotási és jogalkalmazási lépésekre lenne szükség, hogy csökkenjen a megvadult autósok által okozott balesetek száma? Interjúalanyunk 2002 és 2009 között az ORFK közlekedésrendészeti osztályát vezette.

INTERJÚ
„A 18-as karika mögé szorultam”

Lady Dömper (Petróczi Zoltán) transzvesztita, showman

Több mint harminc éve áll Lady Dömperként a színpadon az Alterego Club állandó műsorvezetője. A Pride hónap alkalmából beszélgettünk a kezdetekről, a mai állapotokról, személyes és közös ügyeinkről.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A kovászos uborka leve kincs!


Könnyű, nyári zöldbabcsorba

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Nagy Fuvaros utca 22–24.


Mai szemmel már nem tűnik annyira varázslatos otthonnak a fővárosi előírásoknak megfelelő kislakás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.