2023. augusztus 9., szerda

„ELŐD AZT MONDTA, HOGY OLDJUK EZT MEG” – A CORVINUS VIZSGABOTRÁNYA BELÜLRŐL

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2023.08.09.


Ádám Zoltán, a Corvinus egyetem docense etikai eljárásokat indított az egyetem két vezetője és rektora ellen egy hallgatóval kivételező vizsga miatt. Hogy nézett ki a vizsgabotrányként ismert ügy belülről? Hogy menthették föl a vezetőket? Mit mond a botrány a felsőoktatás modellváltásáról? Interjú Ádám Zoltánnal.


A Budapesti Corvinus Egyetemen a tavaszi félévben több etikai vizsgálat is zajlott egy vizsga miatt, melynek során egy diákkal kivételeztek az egyetem vezetői, miután a hallgató befolyásos szülei panaszkodtak az egyetemen. A vizsgálatok első fokon elmarasztalták az egyetem – a vizsgálatok lezárulta után lemondott – rektorát, Takáts Elődöt és a Corvinus két másik vezetőjét. Másodfokon azonban fölmentette őket az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a rektorhelyettes, bár azt senki nem vitatta, hogy valóban kivételeztek a hallgatóval.

Ezt a bizonyos hallgatót Ádám Zoltán, a Corvinus docense tanította. Amikor kollégáival együtt jelezte a hallgatónak, hogy nem fog tudni levizsgázni a tárgyából, az érintett édesanyja először őt kereste meg. Ő indította az etikai vizsgálatokat is a két vezető és a rektor ellen, az ügyeket pedig most bíróságra vitte. Ádám Zoltán a 444-nek adott interjújában részletesen elmondta, az ő nézőpontjából hogyan nézett ki a vizsgabotrány onnantól, hogy egy szeminárium után megkereste őt az édesanya, odáig, hogy Hernádi Zsolt közölte vele és a rektorral: az ügyet lezárták.

Ki ön és mivel foglalkozik?

Ádám Zoltánnak hívnak, egyetemi docens vagyok a Budapesti Corvinus Egyetemen. 2016 óta dolgozom itt, 2020–22 között a Gazdaságpolitika és Munkagazdaságtan Tanszéket vezettem. Tavaly nyáron átszervezték az intézeti struktúrát, ekkor kerültem a Közgazdaságtan Intézetbe. Ez kitűnő társaság, sok tekintetben szerencsésnek érzem magam, hogy tagja lehetek, még ha az átszervezés módjával és néhány fontos mozzanatával, például két korábbi intézeti kollégám méltánytalan és minden szakmai alapot nélkülöző elbocsátásával nem is értettem egyet. Közgazdász vagyok, a politikai rendszerátmenetek közgazdaságtanával foglalkozom, azt kutatom, hogyan alakulnak át a demokráciák autokráciává vagy az autokráciák demokráciává közgazdaságtani szempontból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.