2023. augusztus 2., szerda

VLAGYIMIR PUTYIN MOST IS DRÁGÁBBAN MÉRTE MAGYARORSZÁGNAK A GÁZT, MÁR 315 MILLIÁRDNÁL TART A FELÁR

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2023.08.02.


Az irányadó nyugati tőzsdéhez képest májusban is jóval drágábban kaphattuk a fűtőanyagot. Az Orbán-kabinet az EU-ban immár egyedüliként ragaszkodik a töretlen együttműködéshez.


Májusban, forintban számolva, a holland TTF tőzsde irányadó, két hónappal korábbi kurzusához képest Vlagyimir Putyin 9 százalékkal drágábban mérte Magyarországnak a földgázt – számítottuk ki a KSH kedden frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. Ez, hazai pénznemben, az áprilisi, 12 százalékos többlethez képest, némi csökkenés. Igaz, a felár – tehát amennyivel az oroszok az irányadó, tőzsdei árnál drágábbak - euróalapon számolva viszont 10-ről 11 százalékra nőtt.

2023. ötödik havában, szintén forintban „maradva”, Budapest köbméterenként átlag 173 forintot fizethetett a földgázért Moszkvának. Ez közel ötödnyi, 41 forintos csökkenés áprilishoz képest. A két hónappal korábbi, vagyis márciusi, irányadó TTF 17 százalékkal 160 forintra mérséklődött. Az arányok érzékeltetése végett, míg a rezsicsökkentett, bruttó 102 forintos, háztartási gázáron belül az említett, nagykereskedelmi tarifákkal összevethető gázdíjtétel mintegy 50 forint, addig a tavaly óta az átlagfogyasztáson felül fizetendő, bruttó 767 forintos „lakossági piaci” tarifán belül az összeg 547 forintra tehető. Magyarán, míg a fűtőanyag nagy- és kiskereskedelmét is végző, állami MVM májusban a rezsicsökkentett tarifájú lakossági gáz minden eladott köbméterén nagyjából 123 forintot veszített, addig az átlagfogyasztás feletti értékesítés köbméterenként már 374 forintos hasznot hoz. Utóbbi terméktípus értékesítése nyilvántartásunk szerint az MVM számára ez év januárja óta hoz egyre növekvő nyereséget. A két hatás eredője nehezen becsülhető, de az tény, hogy az állami cég jóval kevesebb gázt értékesít a lakosságnak az emelt, mint a csökkentett díjon.

A kormány által gyakorta hivatkozott, a TTF által használt mértékegységek szerint, míg májusban az oroszok, 16 százalékos csökkenés után, megawattóránként (MWh) 49 euróért adták nekünk a gázt, addig a holland tőzsde irányadó, márciusi kurzusa, 17 százalékos esés után, 44 eurós átlagot mutatott.

A nyilvántartás szerint májusban 444,44 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból. Ez 15 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért mennyiséget. Az év első öt havában több mint 2 milliárd köbméter gázt kaptunk az oroszoktól, ami az időarányos szintet 26 százalékkal meghaladja. (Ezt bizonyítja a tavalyinál jóval lendületesebb gáztárolótöltés is.) A májusi mennyiségért 77 milliárdot fizettünk Vlagyimir Putyinnak. Számításunk szerint ha ugyanazt az adagot nem az oroszoktól, hanem a tőzsdén vesszük meg, májusban körülbelül 27 milliárd forintot takaríthattunk volna meg. Ha 2021 őszén az Orbán-kormány nem az oroszokkal köt 15 éves hosszú távú gázvásárlási szerződést, hanem a szabad piaci beszerzés mellett dönt, úgy 2023. első öt havában összesen 315 milliárd forintot költhetett volna el a Kreml helyett a magyar parlament saját belátása szerint. Érdemben nehezíti ugyanakkor a helyzetünket, hogy

az orosz elnök az Orbán-kormány nyilvánvalóan Kreml-párti politikája miatt mára az összes uniós gázeladási szerződés közül kizárólag a magyart nem sértette meg, így viszont kilépni sem lehetne belőle könnyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.