2023. szeptember 8., péntek

A KÖLTSÉGVETÉS ÖSSZEOMLOTT, A MINISZTERELNÖK NYARAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.09.08.


Magyarország költségvetési hiánya az első nyolc hónapban elérte az egész évre tervezett hiányt, egészen pontosan „teljesült az éves pénzforgalmi cél 97%-a”, vagyis lényegében az egész éves célt felélte már most az államháztartás – adta hírül a portfolio.hu a Pénzügyminisztérium által nyilvánosságra hozott adatok alapján. Ez azt jelenti, hogy az idei költségvetés összeomlott, újratervezés szükséges, ami magyarra fordítva megszorításokat tesz szükségessé, amelynek hatása jelentkezhet a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt: vagy több elvonás, vagy kevesebb kiadás szükséges.

Eközben az ország teljhatalmú miniszterelnöke, aki nélkül nem történhet semmi, az Adrián nyaral, a tengerben ad bodicseket, sallert, gyomrost és tökönrúgást az inflációnak, amely vonaglik a víz alatt, de még mindig háromszorosa az uniós átlagnak. Ez nyilván azért van, mert az EU többi országát nem sújtják az uniós szankciók és az oroszok által indított, s jelenleg is folytatott háború. A magyar miniszterelnök nem esik pánikba, a holdról is látszik, hogy a kétharmad áll, mint a cövek, a költségvetés csak egy papír, amit akkaor írnak át, amikor akarnak, a lakosság pedig majd fizet.

Ami a tényeket illeti, augusztusban 358,4 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés, amihez hasonlóan magas költségvetési hiány még nem volt augusztus hónapban, mióta ezeket az adatokat mérik. Beleértve a 2008-as villággazdasági válság idejét, a Gyurcsány-korszakot és a Bajnai-kormányt is, de Orbán uralkodásának eddigi 13 évét is. Mostanra szaladta el úgy a kiadások a bevételekhez képest, hogy az idei költségvetés tarthatatlan. Drasztikus intézkedések és durva beavatkozások nélkül a költségvetés nem tartható.

Orbán Viktor a tenger hűsítő habjaiban most találja ki, hogy milyen durva propagandakampányt indít majd Brüsszel, Amerika, Soros és Ukrajna ellen, hogyan keni rájuk a kormánya által okozott borzalmas hiányt, amelynek kapcsán nemrég derült ki, hogy a költségvetés finanszírozására 700 milliárd forinttal több pénzre van szüksége az államnak, magyarul ennyi pénz hiányzik. Orbánnak ez nyilván nem veszi kedvét, majd tolják maguk előtt a hiányt, s lubickolás közben kitalálja, hogy a multicégeket hogyan sarcolja meg, egy kiadós multiellenes extraprofitos uszítás keretében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.