2023. szeptember 9., szombat

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.09.06.


A SZERK.


A SZERK.
Az élet tanítómestere


A gondolat olyan, mint az orangerie. Ízlelgessük ezt egy kicsit, aztán írjuk fel valahová, hátha egyszer nekünk kell teleraknunk falvédőkkel az ország összes középiskoláját, s nem lesz elég, amit a nagyitól örököltünk. („Az én uram csak a vizet issza, nem is sírom a lányságom vissza.” Kismadár, szívecskék, keszkenő.) Elöljáróban ennyit a gondolatokról, a későbbiekben még visszatérünk hozzájuk, ám addig tegyünk egy kis irodalmi kitérőt.

A SZERK.
Amíg félnek


Az előző cikkben tárgyalt csepeli esetet értelmezhetjük úgy is, hogy a NER tesztelte, elfogadható-e már egy tanintézet falainak teleszórása a nemzet legfőbb vezetőjének bölcsködéseivel. A néhány nap utáni visszakozás arra utal, hogy még nem.

EGOTRIP

EGOTRIP
Mélyi József: Pálya a magasban

Négyszáz métely

Véget ért az atlétikai világbajnokság Budapesten. Maradt ránk néhány futó élmény és egy teljesen felesleges stadion, amelyre rávetül az olimpia hosszú árnyéka.

PUBLICISZTIKA

VÁRADI BALÁZS
Helyettes pofozottak

A magyar egyetemeket sújtó uniós büntetések jogosságáról és értelméről

Arra válaszul, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés letiporta az állami egyetemek többségének autonómiáját, és ún. közérdekű vagyonkezelő alapítványok tulajdonába adta, azaz kekvásította azokat, két európai uniós intézmény, a Tanács és a Bizottság súlyos szankciókat helyezett kilátásba.

BELPOL

INTERJÚ
„Pengeélen fogunk táncolni”

Gauder Milán az Átriumról, az olcsó színházjegyekről és az adományozás fontosságáról

A minőségi művészet nem olcsó – és nem is jó, ha az. Ha ez elfogadásra talál, akkor működhet a továbbiakban az Átrium állami támogatás nélkül is. Gauder ­Milán nem bánta meg, hogy támogatta az ellenzéki ­előválasztást 2022-ben. Az Átrium Színház egyik alapítójával Bécsben beszélgettünk.

A JACHTOZÓS ORGIÁBA BELEBUKOTT BORKAI LEHET A KIRÁLYCSINÁLÓ GYŐRBEN
Második esély


Alulteljesítő polgármesterrel, szétszakadó párttal és sovány önkormányzati kasszával kellene a győri ­Fidesznek 2024-ben megverni a még mindig népszerű Borkai Zsoltot. A jachtozós, orgiázós, sárdobáló jobboldali belháború miatt a helyi civilekből verbuválódott ellenzék lehet a nevető harmadik.

JÉGESŐ-ELHÁRÍTÁS ÉS BIZALOM
Elhajtották


Senkit nem gyanúsítanak, nem is történt bűncselekmény – közölte a rendőrség az országos jégkármérséklő rendszer kezelőit ért fenyegetések után. Pedig az agrárkamara állítása szerint a tarlót is rá akarták gyújtani egyik munkatársukra. A gazdák ennél sokkal fontosabb kérdésben sem tudják, kinek lehet hinni.

MEGÚJULÓ KLÍMATERVEK
A konvektor marad!


Bővülő napenergia-felhasználás, elenyésző szélenergia-hasznosítás, a biogáz, a geotermikus energia és a hőszivattyúk szerepének komótos tempójú erősödése – ez olvasható ki a Nemzeti Energia- és Klímaterv ­tervezetéből.

ELBOCSÁTÁSOK ÉS TOBORZÁS A HONVÉDSÉGNÉL
Párhuzamos valóságok


Tömeges menesztések, századvéges listák, rend­szerszintű abúzus: ilyen hírek övezték az elmúlt ­időszakban a honvédséget. Közben intenzív toborzás zajlik, és elindult egy „nemzeti” imázsépítés. Mindez azonban egyelőre kevésnek tűnik, ahogyan a beígért hétszázezres fizetés is.

INTERJÚ
„Egyszerűen elfogyott a magyarok pénze”

Dávid Ferenc országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának alelnöke a kormány inflációellenes törekvéseiről

Az infláció ledobta magáról az ársapkát, most kötelező akciókkal és online árfigyelővel próbálkozik a kormány. A miniszterelnök pedig – a háború és az oroszellenes uniós szankciók mellett – újabban a „spekuláns” multi élelmiszerláncok nyerészkedési vágyában találta meg a pénzromlás fő okát.

KÖNYV

INTERJÚ
„Már jó ideje megtört”

Hetényi Zsuzsa író, irodalomtörténész, műfordító

Az ELTE orosz tanszékének professzora önkéntes tolmácsként segítette a menekülteket a budapesti pályaudvarokon. Erről szóló naplója az idén jelent meg, kiegészítve egy lehengerlő odesszai memoárral és a jelenlegi háború első évéről írt jegyzettel. Meghasonlásról, kiábrándulásról és felemelő élményekről beszélgettünk vele.

KRITIKA

KÖNYV
Kik írják meg a háborút?

Hetényi Zsuzsa: Nyugati, Keleti – Ogyesszától Odesszáig 1973–2023

„Te babilóniai szakács, makedóniai kerékgyártó, jeruzsálemi serfőző, alexandriai kecskeszopó, nagy- és kisegyiptomi kanász, örmény tolvaj, tatár tegez, kamenyici hóhér, az egész világ és alvilág bolondja, áspiskígyó unokája és faszunk kampója” – sommázta véleményét 1684-ben az akkor épp világuralkodó török szultánnak Ivan Szirko atamán (és írta alá a zaporozsjei kozákok egész tábora), amikor az megadásra szólította fel őket.


KÖNYV
Önsúly

Nádasdy Ádám: Hordtam az irhámat

A szerzőt megrohanták az emlékek, és írni kezdett: a gyermekkoráról, fiatalságáról, tartalmas életének meghatározó pillanatairól. Aztán megtorpant, s hirtelen eszébe jutott, hogy mintha mindezt már elmondta, megírta volna egyszer.

KIÁLLÍTÁS
Héber jelek

Féner Tamás: „…a mi történt, ugyanaz a mi ezután is történik”

A 84 éves fotóművész – saját megfogalmazása szerint fotográfus – 1983-ban azzal vált híressé, hogy Aczél György betiltotta a kiállítását – két teljes napra. A magyarországi zsidók életéről szóló, …és beszéld el fiadnak című anyag a következő évben azonban már fotóalbumban is megjelent, nagyobb dicsőségére nyilván a „húzd meg, ereszd meg” politikájának, de tekinthetjük mindezt a zsidósággal kapcsolatos egyéni és társadalmi elfojtások lassú felolvadásának is.

LEMEZ
A költészet napja

PJ Harvey: I Inside the Old Year Dying

Ha van nagy női átalakuló művésze a rocktörténelemnek, akkor az egyértelműen PJ Harvey. Rengeteg műfajban kipróbálta már magát, és folyamatosan fejlődött – az atlétatrikós-farmeres garázsrocker Polly Jean a régmúlté, ahogy a miniszoknyát, tűsarkú cipőt és vastag rúzst viselő femme fatale is.

INTERAKTÍV

RÁDIÓ
Korunk hősei

Palikék Világa by Manna podcast

Nehéz lenne megmondani, mi is ez valójában. Podcast, vlog, esetleg egy rádióműsor? Vagy mindezek egyben? Talán ez utóbbi áll a legközelebb a sivár valósághoz.

Egy hét kultúra 2023/36.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/36.


Rövid hírek: szauropoda, kihalásközelben, banán...

Snoblesse Oblige 2023/36.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/36.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

FILM

INTERJÚ
„Godzilla ellentéte”

Pierre Földes filmrendező, zeneszerző

Szomorú fűz, szendergő asszony címmel animációs antológia készült Murakami Haruki műveiből. Az író hat novelláját filmre adaptáló mozi magyar gyökerekkel rendelkező rendezőjét felmenőiről, Murakami hőseiről, és persze a japán szörnyekről kérdeztük.

TÉVÉSMACI
Szamarak énekelnek


Amikor Sztupa és Troché nézték az esőt, Troché az ablaknál ült.

ZENE

INTERJÚ
„Fordítva lettem bekötve”

Roberta Gambarini énekesnő

Műsorán jazzsztenderdek és saját szerzemények is vannak. Bravúros énektechnikáját, a scattelést, nem véletlenül hasonlítják Ella Fitzgeraldéhoz és Sarah Vaughanéhoz. A New Yorkban élő olasz énekesnőt budapesti fellépése előtt kérdeztük.

MI A KOTTA?
Vajúdik a szerző


Klasszikus zenei programajánló a 2023/36. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Dühös Annie


Kiváló filmmel jelentkezett hat éve Blandine Lenoir.

VISSZHANG: LEMEZ
Rachmaninoff: Piano Concertos & Paganini Rhapsody

Yuja Wang

Kevés népszerűbb versenyműve van a zeneirodalomnak, mint Rachmaninov négy concertója és a Paganini-rapszódia, a kiváló lemezfelvételeknek pedig – Horowitztól Trifonovig – se szeri, se száma.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
A gyilkos csodaszer


Az embernek két alapmotivációja van, menekülni a fájdalom elől, valamint kergetni az élvezeteket – ahogy ezt már az elején elmagyarázza a Netflix új húzóterméke.

VISSZHANG: LEMEZ
Wreckless Eric: Leisureland


Wreckless Eric a punk nagy évében, 1977-ben adta ki Whole Wide World című kislemezét.

VISSZHANG: KÖNYV
Gárdos Péter: Semmel­weis Ignác rövid boldogsága


E regény szerint valójában egyetlen boldog pillanat sem adatott az anyák megmentőjének.

VISSZHANG: FILM
A célpont


Jean-Paul Salomé lépre csalja nézőjét expozíciójával és eredeti címével (a francia la syndicaliste nőnemű szakszervezeti tagot/képviselőt jelent).

VISSZHANG: LEMEZ
Slowdive: Everything Is Alive


A klasszikus angol shoegaze formáció majd’ két évtizednyi szünet után 2014-ben alakult újjá egy Primavera Sound fesztiválos fellépésre.

VISSZHANG: KÖNYV
Alács Anna: Képeslap El Idilióból


Gallo kakas hétköznapjai szürke egyhangúsággal peregtek a tojásgyárban, ahol dolgozott.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Megélni Magyarországon”


Bot Ádám táncos

TUDOMÁNY

TÖRTÉNELMI REVIZIONIZMUS ÉS 1956
Rossz fasiszták, jó antiszemiták


Az orosz történelemkönyv revizionista történelemképe 1956-ról nem egyedi eset. Vannak orosz, de nyugati előzményei is.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Kovászolt zöld paradicsom


Kovászolt zöld paradicsom lestyánnal és csilivel

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Fogaskerekű


Az ötven évvel ezelőtti augusztus 20. nemcsak a tűzijáték és a vízi parádé miatt volt nevezetes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.