2023. április 29., szombat

EZ DOBTA MEG DURVÁN AZ INFLÁCIÓT - NAGYOT DRÁGÍTOTTAK A MOBILSZOLGÁLTATÓK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2023.04.27.


Nagyot lódított az egyébként is rekord magas magyar infláción, hogy az első negyedévben hatalmasat emeltek a mobilszolgáltatók a díjaikon. Ráadásul eddig példátlan módon a hűségidős előfizetések is megdrágultak. Aki most szeretne új lakossági számlás díjcsomagot, mintegy 15-20 százalékkal fizethet többet, mint egy évvel ezelőtt – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb elemzéséből.


A négy legjelentősebb mobilszolgáltató (Magyar Telekom, Vodafone, Yettel és Digi) közül három jelentősen drágította a lakossági számlás mobiltelefon díjcsomagok árát az első negyedévben – derül ki Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a héten megjelent legfrissebb elemzéséből. Igaz, az NMHH a teljes elemzésben eufemisztikusan díjkorrekciót emleget, mindez nem írja át a valóságot, azt, hogy áremelés történt.

Méghozzá nem is kicsi, hiszen magát a maginflációt sikerült ezzel megdobni. Márciusban ugyanis a februári 25,4 százalék után 25,2 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest. A maginfláció pedig 27 éves csúcsra, 25,7 százalékra emelkedett. Ez pedig Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint főként a telekommunikációs szektor drágításainak következménye volt. Az alelnök természetesen arról nem szólt, hogy ebben jókora szerepet játszhatott a kormány. Mint arról korábban írtunk: alighanem azzal, hogy a Vodafone a NER markába került, minden ügyfél számára új időszámítás kezdődött. Lehetővé vált ugyanis, hogy jókorát emeljenek a szolgáltatók, még a hűségidőn belül is.

Az NMHH-t ez egyáltalán nem zavarja, sőt teljesen szenvtelenül állapítja meg, hogy tavaly a három nagy mobilszolgáltató olyan passzussal egészítette ki az üzletszabályzatát leíró Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF), amely lehetővé teszi, hogy évente egy alkalommal a fogyasztói árindex mértékével változtassák a szolgáltatások havi díját. A Digi ezt csak idén januárban tette meg, és a tervei szerint majd csak májusban drágít...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.