2024. április 13., szombat

FÉLELEM ÉS SZÜLÉS

UNISZEX / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezetők: KEREKES BORBÁLA, KOVÁCS GELLÉRT2024.04.08.
2024.04.08.


Folytatjuk a magyar helyzetet elemző sorozatunkat. A hálapénz három évvel ezelőtti kivezetése kacifántos helyzetet eredményezett a szülészetben.


Ugyan nem kell százezreket fizetni a szülésért, de a szaktudáson kívül jó esetben bizalomra is épülő terhesgondozás folyamata bizonytalanná vált. Hiába választunk orvost vagy szülésznőt, az állami ellátásban most már nincs arra garancia, hogy ki vezeti le majd a szülést. Az lesz ott, aki épp ügyeletben van. Aki biztosra akar menni, annak marad a magánkórház és az egymillió forint körüli szülészeti csomagdíj. Az Uniszex vendége volt Pleván Tímea, perinatális tanácsadó, az Ablak a világra-projekt vezetője.

Hírrovatunkban arról beszélgetünk, hogy egy felmérés szerint a rossz gazdagsági helyzet jobban sújtja a nőket, mint a férfiakat – sőt, még mindig vannak olyan országok, ahol egy nőnek nem is lehet földtulajdona. De a háztartás vezetése a legtöbb ilyen helyen mégis teljesen a nő felelőssége. Pedig fontos gazdasági érdek lenne, hogy a nőben ne csak a konyhai robotgépet lássa a társadalom – legyen szó a Föld bármelyik pontjáról. Arra is kitérünk, hogy lehetséges-e a „tipikus” női -és férfiszakmák közötti átjárás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.