2024. április 30., kedd

ÓRIÁSI ROHAM VÁRHATÓ - NÉHÁNY SZÁZALÉK SÖPÖRHETI BE AZ ÚJ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁST

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2024.04.30.


Az eddig megismert (még nem végleges) feltételek alaposan kitágítják az otthonfelújítási támogatás igénylőinek körét. Szakértő szerint így a 108 milliárd forintos keret gyorsan kimerülhet, hiszen ez az összeg a támogatható ingatlanok mindössze 1-2 százalékára elegendő. A piacot mindenesetre jócskán felboríthatják az új szabályok.


Az uniós forrásból finanszírozott, összesen 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energetikai korszerűsítését, energiahatékonyságának javítását segíti. A Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton tette közzé a felhívástervezetet, amit május 6-ig lehet véleményezni. A beérkezett észrevételek feldolgozása után az éles indulás 2024. június 3-án várható.

A felhívástervezet szerint életvitelszerűen lakott, 1990. december 31. előtt épült egy- és többlakásos családi házak felújítása támogatható. Az ingatlannak (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta a kölcsönigénylő állandó lakóhelyének, vagy tartózkodási helyének kell lennie. A követelmények közül kikerült viszont az a kitétel, amely szerint az ingatlannak a vezetékes földgázhálózatra kell csatlakoznia. Nem csak emiatt nőhet azonban jelentősen a támogatásra jogosultak száma.

A támogatás több és többféle ingatlanra, valamint több tulajdonos által is igénybe vehetőnek tűnik, mint eddig gondoltuk – kommentálta az eddig megismert (de még nem végleges) részletszabályokat Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának Elnöke. Ugyancsak a magasabb igénybevétel irányába hat, hogy a javaslat már nemcsak az adott ingatlannak otthont adó járás jövedelmi helyzetét veszi figyelembe a támogatási összeg megállapításánál, hanem a tulajdonos jövedelmi helyzetét is.

Nyugdíjasok is pályázhatnak

Az alacsonyabb jövedelmű háztartások, vagy az idős koruk miatt kevésbé hitelképes ingatlan tulajdonosok felé tett fontos lépésnek tartja Juhász, hogy a hitelkérelembe be lehet vonni adóstársat is. Az 1990. december 31-e előtt épült, alacsony energia hatékonyságú ingatlanok igen jelentős részének nyugdíjas, vagy nyugdíjhoz közelítő tulajdonosai vannak, az ő számukra mindenképpen elérhetőbbé teszi az összes forrás lehívását, hogy például gyermekeiket adóstársként tüntethetik fel a hitelkérelemben.

További enyhítés, hogy a hitel felvétel nem jelzálog bejegyzéshez, hanem elidegenítési tilalomhoz lesz kötve. Az elidegenítési tilalom valójában nem nagyon korlátozza az ingatlanok forgalomképességét, hiszen a ház tervezett eladásakor a hitel tőkerészének előtörlesztésével bármikor feloldható. Amire számítani lehet, hogy a banki gyakorlat szerint az elidegenítési tilalmat közjegyzői okiratba kell foglalni.

Nagyon pórul járhat, aki lemarad, de felújítana...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.