2024. május 8., szerda

GYÓNÁSI TITOK: A SZAKMA SZERINT NEM ÁLL MEG A FIDESZ ÉS AZ EGYHÁZ ÉRVELÉSE

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2024.05.07.


Nagy vihart kavart az a módosító, amely Dunai Mónika fideszes képviselő nevén jelent meg május 3-án, pénteken a parlament honlapján. Eredetieg még Selmeczi Gabriella fideszes képviselő nyújtotta be, a kegyelmi botrányra adott mintegy politikai válaszként azt a törvénymódosító javaslatot, amely szerint legalább 2 év börtönbüntetéssel sújtható az, aki saját intézményéből nem jelenti a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket.


Kivéve a tisztelendő urat?

A szigorú, mindenkire vonatkozó tiltó szabályt enyhítette a Dunai-féle módosítás.

Ennek szövege szerint,

„a jelzési vagy együttműködési kötelezettség elmulasztásának következménye valamennyi gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagra tekintettel egységessé válik azzal, hogy a gyónási titok körében megismert információk kivételt képeznek majd ez alól, tekintettel arra, hogy ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel. Hasonlóan felmentést ad a büntetőeljárásról szóló törvény is a tanúkénti kihallgatása alól annak az egyházi személynek, akinek és amire vonatkozóan hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn.” (kiemelések tőlem – TCsT)

Ez lényegében a római katolikus, görög katolikus és görögkeleti papok számára ad kivételt, a gyónási titkot tehát akkor sem kell megsérteniük, ha ebben bűncselekményről vallanak nekik.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője még hétfőn Facebook-oldalán úgy reagált a módosítóra, hogy „fideszes módosító érkezett, hogy a gyóntató papoknak ne kelljen jelenteni az abúzust!”. A módosító szövegét és az inkriminált részt a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete(SzMME) még május 4-én, kommentár nélkül jelentette meg Facebook oldalán.

Tordai már azt is közölte hétfőn, hogy a Népjóléti- és Szociális Bizottság kedd délelőtti ülésén fogja az ügyben kérdőre vonni a Fidesz frakcióját. A módosítót jegyző Dunai Mónika kritikusaival szemben azt állította, javaslata lényegében szigorítás, ami a katolikus klérus részére is csupán a gyónási titokra szűkíti le a bejelentési kötelezettség alóli felmentés – ez ugyanis azelőtt tágabb körű volt.

Ahogyan Dunait a telex.hu idézte, „Az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek a gyermekeket ért bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.