2024. július 1., hétfő

MOK-ELNÖK: RÁTÁMADTAK AZ OLTÁSSZKEPTIKUSOK A GYERMEKORVOSOKRA

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2024.07.01.


A MOK már ismeri a budapesti ügyeleti rendszer reformjára vonatkozó koncepciót. A kamara elnöksége a hétfői sajtótájékoztatón arról is beszélt, vannak jó és elfogadhatatlan irányok az egészségügy átalakításában. Álmos Péter elmondta: folyamatos támadás alatt állnak a gyermekorvosok.


Az egészségügy napján tartott sajtótájékoztatót a Magyar Orvosi Kamara elnöksége az elmúlt fél év eseményeiről. Meglécz Katalin, a kamara alelnöke elmondta, februárban egyeztettek Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel arról állapodtak meg, hogy negyedévente találkoznak, a megbeszélések között pedig munkacsoportokban dolgozik együtt a tárca és a kamara. A legutóbbi találkozót a múlt héten tartották, de az alelnök szerint nem értek el áttörő eredményeket, viszont vannak előremutató jelek, mint például a járóbeteg-irányítási rendszer kialakítása.

Meglécz Katalin előrelépésként értékelte azt is, hogy a kamarát bevonták a budapesti ügyeleti rendszer kidolgozásába. A folyamat az elején tart, múlt héten ismerték meg a koncepciót. Még két olyan megbeszélés lesz, amelyen részt vesz a mentőszolgálat főigazgatója és a háziorvosok képviselője is. Első körben a kamarának arra volt lehetősége, hogy a koncepcióban szereplő adatok hitelesek-e. A következő egyeztetés július 17-én lesz a budapesti ügyeleti átalakításról.

Az alelnök beszélt arról is, hogy több irányelv kidolgozásában is részt vesz a MOK: a pszichiátria, valamint a kardiológia terén, illetve a képalkotó diagnosztika beutalási rendjének összehangolásában kapott szerepet a kamara.

Svéd Tamás, a MOK főtitkára is elismerte, hogy az egészségügy átalakításában vannak jó irányok is, például az informatikai rendszer fejlesztése. Azt is pozitív fejleményeknek nevezte, hogy a kormányzat végre felismerte: az egészségügyi rendszer a jelen állapotában fenntarthatatlan, ezért azt rendbe kell tenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.