2017. január 18., szerda

EDDIG KÖZEL SZÁZAN FAGYTAK HALÁLRA - TOVÁBBRA IS NAGY PROBLÉMA A LAKHATÁSI SZEGÉNYSÉG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.01.18.


Hogyha 80-100 ember halt volna meg mondjuk egy terrortámadásban, akkor valószínűleg már „nemzeti szükséghelyzet” lenne érvényben, a politikusok egymást taposva tartanának sajtótájékoztatókat és a TEK emberei fürtökben kommandóznának a zsúfoltabb köztereken. Azonban így, hogy ezek az emberek „csak” megfagytak, ráadásul többségük a saját lakásukban, sajnos nem ekkora a felhajtás. Pedig néhány programmal nagy mértékben javítani lehetne a leginkább rászorulók lakhatási körülményein.

Extrém hideg és lakhatás
Korábban mi is írtunk az egyre durvább lakhatási helyzetről. Nem csak a szegények, sokszor még a jobb módúak és a pályakezdők is bajban vannak, amikor a fizetés jelentős részét elviszi az albérlet költségei. Az idei télen azonban azok voltak a legnagyobb bajban, akik az utcán élnek vagy van ugyan lakásuk, ám fűteni egyszerűen nincs pénzük. Pár héttel ezelőtt, az extrém hidegben a rendőrség még meg tudta menteni azt a Budapesten élő asszonyt, akinek lakása fűtetlenül állt a mínusz 20 fok alatti hőmérsékletben, ám mások sajnos nem voltak ilyen szerencsések. 
A szociális ügyekért felelős államtitkár szerint mindenkinek van elég hely a hajléktalanszállókon. Mivel a szállók a leghidegebb napokban 110-125 százalékos kihasználtsággal működnek, a Szociális Fórum azt javasolta, az extrém hideg napokon az állam és az egyház engedje be a rászorulókat ezen intézményekbe. A kormány ezt a javaslatot visszautasította, mondván a szállókon mindenkinek jut hely.
Akárhogyan is van, azok számára, akiknek van lakásuk, ám a hideg hónapokban nincs kapacitása fenntartani, a templomok és állami intézmények nyitva tartása sem nyújtana megoldást. Érdekes módon a lakosság egy részének silány lakhatási körülményeivel, közvetett módon, szinte mindenki szembesülhet az országos szmog idején...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.