2018. október 25., csütörtök

KÖZPÉNZBŐL FUVAROZTA A FALUBUSZ A HALLGATÓSÁGOT ORBÁN BESZÉDÉRE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BODA ANDRÁS, DOROS JUDIT
2018.10.25.


Települések tulajdonában lévő kisbuszokkal, több száz kilométeres távolságból érkeztek a fővárosba, hogy élőben hallgassák a kormányfőt. Ahol szóba álltak lapunkkal, ott azt mondták: bérbe adták a járműveket.

Két-háromszáz kilométerről utaztak Budapestre önkormányzati tulajdonban lévő, azaz közpénzből üzemeltetett kisbuszok, hogy faluvezetők, képviselők vagy érdeklődő állampolgárok meghallgassák Orbán Viktor október 23-i beszédét. A 444.hu egyik olvasója lefotózta a parkoló gépjárműveket, közülük hat település neve volt azonosítható: mindegyiket felhívtuk, és megkérdeztük, kik, milyen feltételekkel vették igénybe a köztulajdonban lévő járműveket. 

Az önkormányzatok a buszokat egyébként annak az Európia Uniónak a támogatásából vásárolták, amelynek bürokratáit és úgynevezett „birodalmi törekvéseit” ünnepi beszédében ostorozta a miniszterelnök. 

A Népszava szerdán írta meg, hogy az államkincstár inkasszóval leemelt 2,5 millió forintot a zempléni Komlóska számlájáról, mert nem jelentették be az annak idején beszerzett busz új rendszámát. Ebből a faluból nem indult buszocska a miniszterelnöki beszédre, annál inkább indult fideszes vezetésű távoli kis falvakból. 

Egyikük, a Békés megyei Almáskamarás 266 kilométerre van a fővárostól, fekete színű, uniós támogatásból vásárolt Ford Tranzitjukat a polgármester használja, illetve ő rendelkezik a használata felett. A Fidesz-KDNP színeiben megválasztott Mazán Attila lapunknak azt mondta: teljesen természetes, hogy egy állami ünnepre, különösen egy olyanra, amely „nemzetünk megmaradásáról szól” ingyenesen bocsátja rendelkezésre az autót, s a benzinköltséget is a falu költségvetéséből fedezik. Így tettek március 15-én, s így volt most is, amikor az alpolgármester szervezte az utat. Négyen utaztak a rendezvényre, vagyis a kocsi nem volt tele. Kérdésünkre, hogy vajon miért nem hirdették meg a faluban a szabad helyeket, hátha a képviselőkön és az alpolgármesteren kívül más is meghallgatta volna a beszédet, a polgármester azt felelte: igény szerint töltötték fel a helyeket. 

A kormányfő keddi beszédére a Budapesttől úgy 300 kilométerre fekvő Szamosszegről is érkezett kisbusz. Mint azt a falu kormánypárti polgármestere, Gergely Lajos érdeklődésünkre elmondta, a helyi Fidesz-szervezet bérelte ki a járművet az önkormányzattól, üzemanyagköltséggel együtt 40 ezer forintot fizettek érte, továbbá megváltották rá az autópálya-matricát. A polgármester hozzátette: a kisbuszt bárki más is kibérelheti hasonló áron. 

Az Andrássy úton sorakozó járművek között ott volt egy busz, amelynek az oldalán a Zalaegerszegi Kosárlabda Klub felirat szerepelt. A sportegyesületnél azt mondták, nem ők voltak az ünnepségen, a busz nem az övék, az csak reklámozza és szállítja a csapatot. A buszt üzemeltető cégnél érdeklődésünkre mindössze annyit árultak el: magánszemélyek bérelték ki a járművet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.