2016. február 3., szerda

KOMMENT, NO KOMMENT...

K.ÚR.ÍR BLOG
Szerző: szeletommy
2016.02.03.


Csak ne tessünk annyira ünnepelni a „kommentszabadságot”, kérném tisztelettel, mert szó sincs róla, finom nüanszokról van szó, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága nem hirdetett sem szabad zsidózgatást, sem örökön fennmaradó, kötelező jelleggel meghagyott kommentáradatot az Unióban, szóval nem árt elolvasni a minapi végzést, mielőtt az érintettek levágják a hízott tulkot.

Miről van szó? Tessenek figyelni, mert nem lesz egyszerű. Tehát, az úgy volt, hogy:

„A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett döntésében kimondta, hogy a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent kommentekért.
 

2010-ben egy cégnek nem tetszett, hogy a szolgáltatásáról szóló cikkekhez fűzött kommentekben az olvasók elég durván beszóltak neki.
 

Az emiatt indult perekben a magyar bíróságok úgy ítélték, hogy az online lapok felelősek a moderálatlan olvasói hozzászólásokért.
 

Strasbourgban ma azt mondták ki, hogy ezek a döntések alapjogsértők voltak.
Más lett volna a helyzet, ha a sérelmesnek ítélt kommenteket nem távolítják el azonnal, amint azokról tudomást szereznek, ez azonban megtörtént.
 

Ez a döntés komoly változást hozhat az online sajtóban megjelenő olvasói hozzászólások kezelésében. Sok lap évekkel ezelőtt jelentős részben épp e miatt az ügy miatt állította le a kommentelés lehetőségét.” (Index)

Hát igen, csúnya ügy volt ez, de a strasbourgi döntés korántsem jelenti azt, hogy ezentúl a kedves bértrollnokok nyugodtan írhatnak a cikkek alá, amit csak akarnak, és azt a szerkesztőségek kötelesek otthagyni – ennek ugyanis semmi köze sem a sajtó-, sem a véleményszabadsághoz...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.