2016. augusztus 26., péntek

HIÁBA A BÉREMELÉS, HA KÖZBEN ÓRIÁSI A KÓRHÁZAK ADÓSSÁGA...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.08.26.


Az egészségügy helyzete továbbra is változatlan, hiszen az állapotok kritikusak, egyre több kórház kerül csőd közeli állapotba. Június végén közel 52 milliárd forint volt az egészségügyi intézmények tartozása, és ha a helyzet nem változik, akkor ez az összeg megközelítheti a 70 milliárd forintot is az év végére. A tavalyi 60 milliárdos adósságkonszolidáció után tehát ismét hasonló lépésre kényszerül a kormány.

Bár szeptembertől 26,5  százalékos béremelésben fognak részesülni az egészségügyi szakdolgozók, a Magyar Kórházszövetség főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az orvos- és nővérelvándorlás – a béremelés ellenére – csak fokozódhat a közeljövőben. Hiába tehát a magasabb fizetés és egy esetleges adósságkonszolidáció, az bizonyos, hogy a magyar egészségügy helyzete jelen állapotában semmiképpen sem fenntartható.

Hiába a fizetésemelés...

„Szeptember elsejétől a szakdolgozók 26,5 százalékos átlagos béremelésben részesülnek” – jelentette be Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. A béremelés valóban örömteli, az egyetlen baj, hogy „csak” ennyi még nem elég. A Magyar Kórházszövetség főigazgatója arra figyelmeztetett a Hir Tv Magyarország élőben című műsorában, hogy az orvos- és nővérelvándorlás – a béremelés ellenére – fokozódhat a közeljövőben.

Az egészségügyben dolgozók elvándorlása már-már drámai mértéket ölt: az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ legfrissebb adatai azt mutatják, hogy több ápoló és szülésznő hagyta el az országot az év első felében, mint korábban. Az elvándorlás különösen a 40 év alatti orvosokat és ápolókat érinti, mivel a fiatalabbak az itthoni bérük hatszorosát tudják megkeresni külföldön. Az országból távozó egészségügyi dolgozók körében a legnépszerűbb célállomások: Egyesült Királyság, Németország, Svédország, Ausztria és Írország – írja a Blikk...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.