2016. augusztus 8., hétfő

HOSSZÚ KATINKA ARANYÉRME NEM CSUPÁN MAGYAR, HANEM AMERIKAI SIKER IS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Lázár György
2016.08.08.


2012-ben világcsúccsal nyerte meg a 200 méter mellúszás olimpiai döntőjét Gyurta Dániel. A versenyt követően 15 millió magyarnak mondott köszönetet olimpiai bajnoki címéért. A magyar nacionalizmus már az úszósportot is elérte? – morfondíroztam magamban.

Hosszú Katinka most 400 méter vegyesen fantasztikus világcsúccsal nyert és Budapesten kizárólag magyar sikerről írnak, az Iron Lady magyarságát hangsúlyozzák.

Szép dolog a nemzeti büszkeség, de azért illene azt is megemlíteni, hogy az USA is hozzájárult a sikerhez. Senki nem vitatja, hogy Katinka magyar állampolgár, magyar színekben indult Rio-ban, de amerikai úszósztár is, és az Egyesült Államok nagylelkűségének köszönheti a karrierjét.

A tizenéves Katinka többéves amerikai úszóösztöndíjat kapott itt nálunk Kaliforniában. Fordulópont volt ez számára. Évekig pszichológiát tanult az University of Southern California (USC) egyetemén, miközben abban a csodauszodában edzett amelyet az 1984-es Los Angeles-i olimpiára építettek. Itt találkozott az amerikai Shane Tusuppal, aki férje és edzője lett.

Katinka tagja volt egyetemi úszócsapatnak, a Trojans-nak. Ott látványosan javultak az eredményei, és többször elnyerte el a legjobb amerikai egyetemi sportolóknak kijáró All-American címet. (Összesen tizenháromszoros All-American!) Gyakran tartózkodik az USA-ban, ott edz, időt tölt férje családjával San Francisco környékén.

Mindössze három évvel ezelőtt csatlakozott a budapesti Vasas úszóklubhoz, és az olimpia után már nem kiván a klub színeiben versenyezni. Látványosan megszakította kapcsolatát a Magyar Úszószövetséggel is. Azt jelenleg még a maffia kapcsolatokban érintett Gyárfás Tamás vezeti, viszont jó hír, hogy a nemi erőszakért elítélt Kiss László edző eltűnt...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.