2016. augusztus 28., vasárnap

SCHMIDT MÁRIA ORBÁN FŐIDEOLÓGUSA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.27.


Schmidt Mária közreadott egy újabb dolgozatot a Látószög blogon "Európa izraelizációja" címmel. Az írás Schmidt Mária korábbi írásaival együtt koherens világképet alkot, amely a szélsőjobboldal tudományos világképe, és amely arra hivatott, hogy szétverje a liberális demokratikus világot. Hogy mit akar helyette, azt az Orbán-rendszer ismeretében már nem kell kérdezni.

Schmidt Mária világképe semmivel nem különbözik a Fehérlófia könyvesbolt és a kuruc.info szélsőjobboldali tartalmától, a különbség mindössze annyi, hogy a liberális oktatási rendszer fogalomkészletével tudományos elméletet, társadalomtudományt kreál a fasizmusból. Ez az irányzat ezzel azt a hatást kelti, mintha a világ szörnyeteg ideológiái legitim társadalomelméletek lennének.

Az antiszemitizmus miatt perifériára szoruló, majd szélsőjobboldali pártok szolgálatába álló értelmiségiek tipikus útja ez, önmagukat megtagadva, a társadalomtudomány eszközrendszerével támadnak a nekik sérelmet okozott legitim társadalomtudomány és a demokratikus világ ellen. Schmidt Mária világképe egyszerűen összefoglalható: ezt ő maga is leírja ugyanezen a blogon az "Európai értékek és válságok - A liberalizmus új korszaka: a paranoia" címmel.

Ennek lényege a tanulmány bevezetőjéből kiolvasható: Schmidt Mária szerint a világ két részre osztható. A "globalizált, multikulturális, multietnikai projektben érdekelt elitekre", akikkel szemben "a nép, a tömegek, a nemzetek állnak". Előbbiek lefitymálnak "mindent, ami a többségnek fontos és értékes". A "küzdelem tehát a nemzeti értékek, a hagyományok és szokások", illetve az "ezeket elvető, és az újat még csak homályosan láttató" elitek között folyik.

Régen az egyiket "kozmopolita zsidóknak", a másik oldalon állókat "nemzeti érzelmű" fasisztáknak hívták. De mint mondtuk, Schmidt Mária a szélsőjobboldal náci és fasiszta ideológiáiból társadalomtudományt alkot, és ellenfelei tudományos fogalmait használva igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha legitim tudományos vita zajlana, nem frusztrált antiszemiták harca, populista demagóg uszítása a mainstream tudomány és a liberális demokráciák ellen.

E harc lényege, hogy Schmidt és elvbarátai elődeikhez hasonlóan a népre, nemzetre és a tömegekre hivatkozva küzdenek a felvilágosodásra, a jogállamiságra és a hatalmi ágak szétválasztására épülő liberális demokráciák ellen, amelyek a történelem során egyedül biztosítottak egyenlő jogokat, szabadságot és jólétet a "népnek, nemzetnek és tömegnek", amelynek nevében Schmidt fellép, s amelyhez a világon semmi köze nincs.

Schmidt olyan messze áll a néptől, a nemzettől és a tömegektől, mint bármelyik általa szervezett holokauszt-megemlékezés a holokauszttól. De ezek a szélsőjobboldaliak, legyenek a Jobbik vagy a Fidesz ideológusai, semmiben nem különböznek elődeiktől, akik ordas eszmékkel a nép nevében hoztak létre olyan rendszereket, amelyek a néptől elvettek mindent, elsőként az emberi jogaikat, a szabadságot és az önrendelkezést.

Schmidt "tudományossága" a formai eszközök használatáig tart, tartalmilag azonban illeszkedik a klasszikus náci irodalom kliséi közé, amelyek világelnyomó egységes elitet tételeznek fel, amelyek gonosz céljaikat a nemzetekkel szemben valósítják meg, és ezt leplezik a demokratikus jogállammal. Mindez annyira elcsépelt és unalmas Hitler és a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei, valamint más ostoba hamisítványok és összeesküvés-elméletek után, hogy szinte csodálni való, hogy ezt egyesek intellektuális kihívásnak és teljesítménynek tekintik. Újat csak azzal tudnak alkotni, hogy a régi elméleteket az új viszonyok közé adaptálják. 

Mégis érdemes elolvasni Schmidt Mária "Európa izraelizációja" című dolgozatát, mert abban felismerhetők Orbán legutóbbi szenzációs filozófiai eszmefuttatásainak morzsái, mint például az önmaga jóságában gyönyörködő öngyilkos liberális elit, továbbá a náci múltja miatt lelkifurdalásban szenvedő Németország és Merkel toposza, amely most a muszlim menekültek befogadásával próbálja a náci múltját tisztára mosni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.