2016. július 25., hétfő

OLAJOSOK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2016.07.25.


Nem tudtam, hogy a rendszerváltoztatást követő – az eredeti tőkefelhalmozás több tényét, alanyát és áldozatát ismertető – 85 évre titkosított történéseknek ilyen gazdag “filmirodalma” van.

Meglehetősen fárasztó figyelmesen végignézni és -hallgatni ezt a különös dokumentációt, de fontos. És szükséges is ahhoz, hogy sokak meggazdagodásának eredeti forrásáról, továbbá napjaink gátlástalan rablásának megalapozásáról némi fogalmunk legyen.

Nem volt ez maffia – mondja az összeállítás egyik, az akkori állapotokat behatóan ismerő szereplője –, piti bűnözők gazdagodtak meg viszonylag rövid idő alatt. Ezer fölött volt azok száma – mondja az egyik film készítője egy másik filmben, amelyet az ő életveszélyes megverettetését követően mások készítettek –, akik hirtelen lettek milliárdosok, igaz, száznál kevesebben voltak képesek ezt a vagyont megtartani.

Azt javaslom, hogy ízelítőül (hangsúlyozom: csupán kedvcsinálónak) tekintsék meg a Szemben a maffiával, avagy olajozott viszonyok című (a sorban a harmadik) filmnek a 45. percétől látható-hallható részletét, amelyben a Papa néven elhíresült, börtönbüntetését letöltött nyomozó többek között elmeséli fogvatartásának szerinte leggusztustalanabb epizódját. Amikor 2001. március 20-án egy nem létező tárgyalásra fuvarozzák a Markóba csak azért, hogy ott bilincsben, vezetőszáron vezetve mutathassák meg a közvéleménynek.
Pedig, b@…ák meg – mondja mosolyogva – nem őt kellett volna ott végigvezetni, hanem…

Tippeljenek, hogy kiknek a nevét említi!

Hárman vannak és őket Magyarországon szinte mindenki ismeri.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.